Annons
X
Annons
X
Sverige
Analys

Göran Eriksson: Reinfeldt ville radera bilden av distans

Alla måste hjälpa till med att återställa lugnet i Husby. Det sa statsminister Fredrik Reinfeldt som i går ägnade en pressträff åt upploppen i Husby – och åt att försöka radera bilden av sitt eget bristande engagemang.

En bil brinner vid Ärvingeskolan i den västra Stockholmsförorten Kista på tisdagskvällen.
En bil brinner vid Ärvingeskolan i den västra Stockholmsförorten Kista på tisdagskvällen. Foto: SCANPIX

ANALYS | SVD:S GÖRAN ERIKSSON OM HUSBYDEBATTEN

Fredrik Reinfeldt hade förberett sig noga, och inledde med ett åtta minuter långt anförande om upploppen i Husby i Stockholm.

”Jag tycker att vi ska ge tillbaka Husby till de som bor i Husby”, sa statsministern och tillade att i centrum för upploppen finns några våldsverkare. Oftast ”unga arga män”, som rättsamhället inte får låta bestämma.

Reinfeldts budskap var att först måste lugnet återställas. Men också att att det behövs ytterligare offentliga insatser i Husby, framför allt för att förstärka skolan och underlätta för ungdomar att få jobb. ”Det vi nu har sett talar för att det behövs mer”.

Annons
X

Statsministern talade också om att Sverige tar emot många människor från andra länder. Det är något som samhället långsiktigt vinner på, ”men det är också en prövning i övergången”.

Före pressträffen hade Reinfeldt kritiserats för att inte redan tidigare ha markerat mot händelserna i Husby. Aftonbladet skildrade på en helsida i tisdagstidningen vad Reinfeldt gjorde i helgen: var på Eurovisionsschlagerfestivalen, på VM-finalen i ishockey och uppvaktade prinsessan Madeleine.

Ingenting är farligare för en svensk politiker än att förefalla leva i värld avskiljd från väljare - så kallade vanliga människor.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Det är väl inte uppenbart att en tidigare markering från Reinfeldt skulle ha förändrat något på plats i Husby. Statsministerns ansvar ligger väl snarare i att Sverige är ett land där det utbryter kravaller.

  Och svenska politiker som vill markera engagemang i utsatta förorter kan trampa snett också. I Rinkeby 1992 uppmanade invandrarminister Birgit Friggebo - med dåvarande statsministern Carl Bildt vid sin sida - förgäves till allsång av We shall overcome.

  Sedan dess råder en stor försiktighet - statsministrar närmar sig ogärna stadsdelar där känslorna står i brand. I Malmö finns ett pyrande missnöje över vad man upplever som Fredrik Reinfeldts distans när det brann i Rosengård.

  Ska något politiskt engagemang markeras i Malmö är det justitie- eller integrationsministern som får göra det. Och den känslan förändras inte av att statsministern ägnar en pressträff åt kravallerna i Husby i Stockholm.

  Mer om oroligheterna i Stockholm

  Att minska invandringen är avgörande svd.se
  Annons
  Annons
  X

  En bil brinner vid Ärvingeskolan i den västra Stockholmsförorten Kista på tisdagskvällen.

  Foto: SCANPIX Bild 1 av 10

  En brandman släcker bilbrand vid Ärvingeskolan i Kista natten till onsdagen.

  Foto: FREDRIK SANDBERG/SCANPIX Bild 2 av 10

  Husby gård brinner.

  Foto: YVONNE ÅSELL Bild 3 av 10

  Husby gård var övertänt, och polisen spärrade av området på tidagskvällen.

  Foto: YVONNE ÅSELL Bild 4 av 10

  Husby gård var på tisdagskvällen helt övertänd.

  Foto: YVONNE ÅSELL Bild 5 av 10

  Polis på plats i Husby under tisdagen

  Foto: YVONNE ÅSELL Bild 6 av 10
  Foto: YVONNE ÅSELL Bild 7 av 10

  Per Lindström är gruppchef och på plats i ett oroligt Husby och får svara på många frågor från de boende.

  Foto: YVONNE ÅSELL Bild 8 av 10

  Francia Gantsoua är på plats i Husby för att hjälpa och stötta. ”Man känner igen sig i ungdomarnas frustration, men jag skulle aldrig använda samma metoder”, säger hon.

  Foto: YVONNE ÅSELL Bild 9 av 10

  ”Vi ska försöka hindra att det som hände igår och i förrgår händer igen. Just nu är det lungt, men det var det igår också innan första smällen kom”, säger Lusi Perez från Lugna gatan.

  Foto: YVONNE ÅSELL Bild 10 av 10
  Annons
  X
  Annons
  X