Annons
X
Annons
X

Reinfeldt vill ha kvar FRA-lagen

Över sex miljoner protestmejl har skickats till riksdagen. Men statsminister Fredrik Reinfeldt tycker inte att FRA-lagen behöver ändras. Han menar att lagens kritiker inte förstått vad den går ut på.

Av TT

Mer om FRA-lagen

Läs även

Fredrik Reinfeldt anser att opinionsstormen bygger på en felaktig uppfattning om vad FRA-lagen handlar om.

– Den utgår från något som inte är själva lagstiftningen och med det som grund beskriver man ett storebrorssamhälle som vem som helst skulle känna sig obekväm i, säger han till TT.

Reinfeldt tror att många har uppfattat lagen som att den syftar till att användas i inrikes brottsbekämpning.

Annons
X

– Förmodligen är kunskapen liten om vad försvarsunderrättelseverksamhet är för något, säger han.

– Det handlar om utrikesrelaterade företeelser av mer diffus art och är inte kopplat till individer.

Enligt Reinfeldt har stämningsläget varit så högt uppskruvat att det inte varit möjligt för regeringen att förklara vad lagen handlar om. Statsministern tycker också att regeringen har gjort de ändringar som behövs för att möta kritiken om intrång i den personlig integriteten.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Tidningen Expressens webbupplaga har förmedlat drygt 6,6 miljoner protestmejl om FRA-lagen till riksdagen.

  – Man ska tolka protestmejlen ihop med opinionsundersökningar och med de aktionsgrupper som bildats på nätet. Sammantaget är det en fråga som engagerar mer än riksdagsledamöterna förstått, säger Thomas Mattsson, chefredaktör för Expressen digitala medier.

  På tisdagen meddelades att Säkerhetspolisen ska utreda om någon anställd vid FRA brutit mot lagen genom att läcka hemliga uppgifter. Säpo ska även utreda om FRA begått brott. Enligt SVT:s Rapport är det uppgifterna om att FRA lagrat svenskars datakommunikation i tio år som ska utredas.

  Stockholm TT

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X