Annons
X
Annons
X

Reinfeldt: ”Vi är ensamma i Europa om att ha överskott”

Är Sverige det enda landet i Europa som haft överskott under åren 2010 och 2011? Det påstår statsminister Fredrik Reinfeldt.

Det finns flera europeiska länder som haft överskott båda åren och ett av dem är ett EU-land – men det är inte Sverige. Sverige hade faktiskt underskott 2010. SvD:s Faktakollen förklarar hur det ligger till.

Påstående:

I en intervju med SVT:s Mats Knutson (i förra veckan) förklarade statsminister Fredrik Reinfeldt att Sveriges ekonomi är i väldigt gott skick. Men det kan bli tuffare framöver och därför avvaktar regeringen med ett femte jobbskatteavdrag.

Fredrik Reinfeldt säger att ”vi har två år i rad, 2010, 2011 varit ensamma i Europa om att ha en ekonomi i balans och överskott”. Se klippet här.

Annons
X

SvD faktakollar:

Uttrycket ”ekonomi i balans” kan betyda många olika saker. Visst, vi har goda offentliga finanser, förra året var överskottet 68 miljarder kronor när de flesta andra länder i Europa hade rejäla underskott. (Se Riksgälden, pressmeddelande 10 januari 2012).

Uppgifter om andra länders underskott finns i OECD-rapport från november 2011. Vår statsskuld sjunker när de andra ländernas skulder ökar och vi har överskott i vår utrikeshandel. Men har Sverige varit ensamma i Europa om överskott 2010 och 2011? Nej, är det enkla svaret.

Om Fredrik Reinfeldt menar att Sverige varit enda landet som haft överskott, och då får man anta att han menar regeringens budgetöverskott, under åren 2010 och 2011 så är det fel.

Till att börja med har inte Sverige haft överskott de båda åren. Under 2010 blev underskottet cirka 1 miljard kronor. Det är naturligtvis inte mycket i en budget som omsätter uppemot 800 miljarder kronor. Men ett underskott är ett underskott. Är man slarvig med orden kan man säga att budgeten nästan är i balans och i jämförelse med de flesta andra länder så är det bra. Men underskottet var 1 miljard kronor.

Det finns ett annat sätt att räkna ut budgetbalansen på. Då rensas engångseffekter bort. Under 2010 fanns ett stöd till kommunerna som betalades redan i december 2009. Rensat för diverse engångseffekter är det så kallade underliggande underskottet cirka 25 miljarder kronor. Det är ännu längre från ett överskott. Om detta går att läsa i en rapport från Ekonomistyrningsverket.

När statsministern talar om att vi är ”ensamma i Europa” om överskottet stämmer det inte heller. Schweiz hade överskott både 2010 och 2011. Vår granne Norge har också uppvisat (stora) överskott både 2010 och 2011, detta enligt den redan nämnda rapporten från OECD.

Nu finns det många som talar om Europa och endast menar eurozonen eller EU-länderna. Men det stämmer inte heller. Estland har euro och de gick med överskott 2011, enligt senaste statistiken från OECD. De gick även med överskott 2010 (men då var de inte med i euron).

Slutsats:

Den som är snäll kan säga att statsministern uttrycker sig slarvigt. Den som är lite strängare måste säga att Sverige inte hade överskott 2010. Det finns ett EU-land som hade överskott både 2010 och 2011 – det var Estland. Bland övriga europeiska länder hade både Norge och Schweiz överskott 2010 och 2011. Därför får Fredrik Reinfeldts yttrande rött ljus.

Regeringskansliet är inte helt nöjd med SvD:s bedömning. När Reinfeldt sade Europa menade han underförstått EU. Efteråt kom de på att Estland nog också haft överskott, enligt Roberta Alenius, pressekreterare hos statsministen.

Därför tycker de att gult ljus skulle räckt.

– Det går att se det från olika håll men rött ljus är för hårt, säger Roberta Alenius.

Faktakollens bedömning kvarstår dock, det stämmer inte att Sverige är det enda landet i Europa som har haft överskott två år i rad.

Vad vill du att vi granskar?

mailto:faktakollen@svd.se
Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X