Annons
X
Annons
X

Reinfeldt varnar för pensioner

Jobb, jobb och åter jobb var temat för Moderatledaren Fredrik Reinfeldt när han talade på partiets Sverigemöte med nästan 1 900 kommun- och landstingspolitiker. Han tänker inte se ner på några jobb som skapas genom rut och rot, han vill inte att ungdomar ska ha lägre löner och han varnade för det kommande generationsskiftet i kommuner och landsting.

Fredrik Reinfeldt håller tal på Moderaternas Sverigedagarna.
Fredrik Reinfeldt håller tal på Moderaternas Sverigedagarna. Foto: MODERATERNA

Från olika håll, även internt, har det stora partiet inom alliansen anklagats för trötthet och idélöshet efter valet 2010. Efter Håkan Juholts avgång har också Socialdemokraterna vaknat till liv med Stefan Löfven i spetsen och särskilt i jobbfrågan känner nu Moderaterna en utmaning. Här finns nog bakgrunden till att Fredrik Reinfeldt nästan bara talade om jobben och att han skickar en signal till partiet att nu måste den nya politiken inför valet 2014 tas fram.

–Vår jobbpolitik ska kopplas till alla nivåer på arbetsmarknaden. Exempelvis för den stora grupp som kliver upp på morgonen, som arbetar hårt i samhällsbärande yrken men som inte tjänar mest. Men det handlar också om att sänka trösklar för dem som strulat till det för sig och för de attraktiva på arbetsmarknaden, sade han.

Naturligtvis gick Fredrik Reinfeldt även till attack mot oppositionen.

Annons
X

–Jag tänker inte fnysa och rycka på axlarna, jag tänker inte acceptera att de bekämpar alla förslag, höjer skatter och tar bort rut och rot därför att de inte förstår. De ser inte Sverige som det ser ut.

En stor del av talet handlade om arbetslöshet och sysselsättning. Och inte minst siffror och statistik. Han ville belysa att det går bra för Sverige och att andelen som arbetar mellan 15 och 74 års ålder har ökat.

Han pekade också på generationsskiftet i kommuner och landsting där 420000 av 1,1 miljoner anställda kommer att sluta inom tio år. Det är ett gigantiskt vaktombyte inom välfärden som måste säkras med att erbjuda bra arbetsvillkor.

Stäng

SvD VIN & MAT:s NYHETSBREV – vintips och recept direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Men Reinfeldt kritiserade också Folkpartiets och Centerns tankar om att sänkta löner för bland annat ungdomar ska kunna leda till fler jobb.

  –Det är inte en politisk fråga att bestämma den saken, det är upp till arbetsmarknadens parter att komma överens. Från politiken kan vi göra en massa annat, exempelvis att se på skatterna för dem med långa inkomster.

  Annons
  Annons
  X

  Fredrik Reinfeldt håller tal på Moderaternas Sverigedagarna.

  Foto: MODERATERNA Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X