Annons
X
Annons
X

Reinfeldt varnar för högre skatt

– Thomas Östros sade i går att vi (de rödgröna) höjer inte skatten för låg- och medelinkomsttagare. Men skatten höjs för tre miljoner löntagare, sade statsminister Fredrik Reinfeldt på en pressträff i dag när han kommenterade oppositionens budgetmotion.

Faktakollen

Direkt till SvD:s granskning blogg.svd.se

Reinfeldt kritiserar oppositionen för att tala om miljoner men dölja miljarder.

– Det stora sker i det fördolda, säger han.

– Det verkar finnas en hemlig person någonstans i skogen som man kan ta pengar ifrån.

Annons
X

I slutändan, resonerar Reinfeldt, vältras alla skattehöjningar över på vanligt folk.

– Höjda skatter försvinner inte. När åkarna får en dyrare transport tar han ut det på sina kunder, säger han.

Det värsta enligt Reinfeldt är att oppositionen vill montera ner regeringens arbetslinje.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Finansminister Anders Borg talar om de rödgrönas ”kostnadsslägga”, som kommer att leda till högre arbetslöshet och lägre sysselsättning.

  Enligt Borg kommer de höjda skatterna på bland annat bensin, transporter och fastigheter, höjda arbetsgivaravgifter för unga och slopat rut-avdrag att leda till att inflationen ökar med 0,5 till 1 procent.

  – En procents inflation minskar köpkraften med 15 miljarder. Det är en riskfylld strategi, säger han.

  Räntorna ökar och för ett hushåll med normala lån kan det handla om 5 000-10 000 kronor mer om året, enligt Borg.

  Enligt Svenskt Näringsliv innebär de rödgrönas skuggbudget kraftiga försämringar för näringslivet.

  ”Återinförd förmögenhetsskatt, höjd koldioxidskatt och en ny kilometerskatt är bara några exempel på hur företag drabbas. Höjda skatter skapar inga nya jobb”, kommenterar vd Urban Bäckström.

  Svenskt Näringsliv förutspår att de rödgrönas ekonomiska politik kommer att bli bekymmersam för många branscher, däribland transportsektorn och skogsindustrin. Organisationen ser också negativt på att rut-avdraget avskaffas, vilket drabbar arbeten inom den privata tjänstesektorn.

  Saco välkomnar ett höjt tak i a-kassan, men beklagar att den rödgröna budgetmotionen saknar en omfattande genomgång av skattesystemet.

  ”Vi skulle behöva mer breda, enkla och överskådliga skatter och färre avdrag och undantag”, säger Sacos ordförande Anna Ekström.

  ”Sverige har redan världens högsta marginalskatter, och en allt hårdare beskattning av inkomster och arbete riskerar att slå mot de nya jobben”.

  Sänkta arbetsgivaravgifter för småföretag är bra. Men i övrigt blir det tummen ner för oppositionens budgetförslag från Lantbrukarnas Riksförbund (LRF).

  – Det här innebär ytterligare pålagor för de som är verksamma i skogs- och jordbruket, säger LRF:s ordförande Lars-Göran Pettersson.

  Han är kritisk till Miljöpartiets språkrör Peter Erikssons uttalande om att de som bor på landsbygden är budgetförslagets vinnare.

  – Men han har inte redovisat hur, han får gärna göra det, säger Pettersson som befarar att förslagen försämrar det svenska jordbrukets konkurrenskraft.

  – Risken är att den svenska produktionen minskar ytterligare.

  Annons
  Annons
  X
  Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X