Annons
X
Annons
X

Reinfeldt undrande över MP-utspel

Statsminister Fredrik Reinfeldt (M) kritiserar Miljöpartiets inbjudan till nya samtal om migrationsöverenskommelsen som oseriös.

Av TT
(uppdaterad)
Fredrik Reinfeldt.
Fredrik Reinfeldt. Foto: SCANPIX

Jag tror inte på mediaförhandlande, säger Reinfeldt som inte svarar på om det blir något möte mellan språkrör och Alliansledare.

– Jag är väldigt förvånad över att inbjudan kom till oss några få minuter före det att den framfördes i media, säger Reinfeldt.

Kristdemokraternas ordförande Göran Hägglund säger:

Annons
X

– Vi tror att det är bättre att vi samtalar med varandra, saken är för viktig för att ägna sig åt effektsökeri i medierna.

Centerledaren Annie Lööf säger att det är migrationsminister Tobias Billströms sak att träffa MP, inte partiledarnas.

Regeringens överenskommelse med Miljöpartiet om asyl- och migrationsfrågor beskrivs av samtliga inblandade som särskilt viktig. Statsministern har lyft fram den som ett genomtänkt drag, gjort omgående efter valet 2010, för att stoppa riksdagens nyaste parti Sverigedemokraterna från att få inflytande i asyl- och migrationsfrågor.

Men den senaste tiden har det börjat kärva ordentligt i samarbetet och båda sidor beskriver det som att förtroendet för den andra sviktar.

Källor i regeringskansliet hävdar att Miljöpartiets agerande beror på att MP egentligen verkar vilja bryta sig ut på grund av att samarbetet inte längre är till fördel inför valet 2014. Miljöpartiet säger att det handlar om att regeringen inte verkar vara intresserad av en seriös diskussion om begreppet synnerligen ömmande omständigheter och vad det ska stå för i en bedömning av asylbeslut. Och partiet litar inte på migrationsminister Tobias Billström och vill därför ha ett möte mellan partiledare.

Frosten i relationerna mellan de borgerliga om Miljöpartiet kommer i ett läge där asyl och migration, rasism och främlingsfientlighet och uppdelning av människor blivit heta debattämnen och kanske också bidragit till frosten, som migrationsministerns uttalanden om att det inte är blonda och blåögda som gömmer flyktingar.

I dagarna har rapporter kommit om bussbolag som påstås dela upp passagerare i en grupp som de tycker ser ut som svenskar och en annan som har ett annat utseende. Och några som arbetar vid ambulansen i Gävle har stängts av sedan de misstänks ha vägrat köra en 16-årig asylsökande till sjukhus efter ett hopp från ett fönster. Statsminister Fredrik Reinfeldt säger att han är förvånad över de senaste händelserna.

– Jag känner inte igen detta som någonting som kännetecknar Sverige, säger Reinfeldt.

– Låt oss säga det uppenbara. Vi vill inte vara ett Sverige som delar upp oss, utan som står öppet för alla och som inte gör skillnad på människor.

Centerledaren Annie Lööf framhåller att det är oacceptabelt, om rapporteringen stämmer.

– Jag får ont i magen när jag läser om att det förekommer. Sverige ska inte dela upp människor efter hud- och hårfärg, här är människor välkomna.

Hon tror att det kan handla om enskilda människors egna beslut, inte någon allmän tendens.

Stockholm TT

Annons
Annons
X

Fredrik Reinfeldt.

Foto: SCANPIX Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X