Annons
X
Annons
X

”Reinfeldt tycks ha tappat tron på frihet och demokrati”

Fredrik Reinfeldt har i mångt och mycket varit osynlig efter dåden i Norge. Han har reagerat för sent och för lite och framstår återigen som frånvarande och bortkopplad från sitt folk. Än mer oroande är det faktum att han i sin senkomna debattartikel i SvD om dåden i Norge inte verkar ha förstått det genialiska i Stoltenbergs agerande. Det skriver Piratpartiets ledare Anna Troberg i en replik till statsministern.

REPLIK

Efter 9/11 vilade inte George W. Bush på hanen. Han skickade snabbt ut ett budskap om omedelbar vedergällning och drog igång ett massivt krig mot terrorismen där alla medel var tillåtna.

Efter tio år av Bushs världsomspännande krig mot terrorn sitter vi med facit i hand. De som har betalt det högsta priset i kriget mot terrorn är inte extremister av olika slag, utan de helt vanliga människor man sagt sig vilja skydda. I många fall har människor först fallit offer för terrorn och sedan för kampen mot terrorn. Det är det som sker när man låter ändamålen helga medlen.

När Norge handgripligen drabbades av extremismens ofattbara ursinne valde den norska regeringen ett helt annorlunda förhållningssätt. Istället för att tala om krig och vedergällning har Stoltenberg sörjt med sitt folk. Han har informerat dem. Han har visat att det finns en väg framåt och att den inte är krig.

Annons
X

Stoltenberg har skickat en tydligt budskap till alla extremister där ute. Våld och angrepp mot det öppna och demokratiska samhälle ska mötas med mer öppenhet och mer demokrati. Man kan även ana att detta budskap inte bara är riktat till terrorister som Anders Behring Breivik, utan även till de som tillbringat de senaste tio åren med att jaga terrorister utan att skänka en tanke på de vanliga människor som ofta fått betala priset för det.

Stoltenberg har vänt blad och börjat skriva ett nytt kapitel i kampen mot terrorn. Det öppna och demokratiska samhället ska under inga omständigheter börja montera ner sig själv som ett svar på terrorismen. De skyldiga ska ställas till svars, men inte på de oskyldigas bekostnad.

Vår egen statsminister har i mångt och mycket varit osynlig efter dåden i Norge. Han har reagerat för sent och för lite och framstår återigen som frånvarande och bortkopplad från sitt folk. Än mer oroande är det faktum att han i sin senkomna debattartikel i SvD om dåden i Norge inte verkar ha förstått det genialiska i Stoltenbergs agerande.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  När Stoltenberg talar om öppenhet som positiv förutsättning för demokrati skriver Reinfeldt att ”våra öppna samhällen gör oss sårbara”. När Stoltenberg talar om öppenhet och demokrati som samhällets grundpelare skriver Reinfeldt om ”ett starkt rättsväsende med resurser och verktyg att skydda oss från brottslighet, våld och terror”. Skillnaden är milsvid.

  Reinfeldt tycks ha tappat tron på den inneboende styrkan i öppenhet och demokrati. Han skriver om den, men orden klingar falskt när han obönhörligen tycks hamna slutsatsen att den enda lösningen är ett starkt rättsväsende, vilket i Reinfeldts värld betyder mer övervakning och fler inskränkningar i vanliga människors fri- och rättigheter.

  Statsministern vill nog skydda oss, men faktum är att varken FRA-lagen, datalagringsdirektivet eller någon av de andra övervakningslagar som hans regering tvingat igenom eller försöker tvinga igenom kan skydda oss från män som Anders Behring Breivik. Den sorgliga sanningen är att det inte finns något som kan garantera oss skydd från dem. Det bästa vi kan göra är att bygga upp ett öppet och demokratiskt samhälle som förmår hantera även de svåraste av stunder.

  Detta har Stoltenberg och den norska regeringen förstått. Reinfeldt och den svenska regeringen famlar i mörkret och greppar i blindo efter verktyg som gör vårt samhälle svagare och mindre tryggt att leva i.

  ANNA TROBERG

  Partiledare Piratpartiet

  Vem har rätt svar på terrorn? svd.se Internet hot mot extrema rörelser svd.se Ask vill skärpa sprängmedelsregler svd.se Det finns en väg tillbaka svd.se
  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X