Annons
X
Annons
X

Reinfeldt tvekar om Natokrav

Sveriges budget för Afghanistan-utgifter uppgår snart till 1 miljard kronor och det gör att statsminister Reinfeldt inte säger ja direkt till president Obamas propåer om mer bidrag.

[object Object]
Statsminister Fredrik Reinfeldt och Angela Merkel under Nato-mötet i Chicago. Foto: AP

CHICAGO
Afghanistan stod, som väntat, i fokus när länderna som deltagit i kriget samlades i samband med Nato-toppmötet i Chicago. Flertalet deltagare pekade på de fortsatta svårigheterna i landet när nu beslutet fattats om att de utländska trupperna, inklusive de svenska, ska fasas ut.

– Afghanistan kommer att bli vårt enskilt största biståndsland efter 2014, sa Fredrik Reinfeldt.

Militärt har Sverige deltagit i Afghanistan-insatsen i tio år och sammanlagt har 6 500 svenska militärer varit på plats. Reinfeldt ville inte ange exakt när den sista svenska soldaten ska lämna landet, utan talade istället om fortsatt närvaro men med polis- och biståndsinriktning.

Annons
X

– Vi har sagt att vi är redo att bistå med 200 personer för att utbilda de afghanska säkerhetsstyrkorna, poängterade Fredrik Reinfeldt.

Men Reinfeldt underströk att Sveriges hela verksamhet i landet, med erfarenheter av mer än 30 år, måste vägas in innan USA:s begäran om 40 miljoner dollar per år kan beviljas.

Den stora nyheten för Sveriges del på toppmötet är annars ett mer formaliserat partnerskap med försvarsalliansen inför framtida operationer, som den i Libyen.

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Det är ännu så länge oklart hur kontakterna ska ske men både Reinfeldt och utrikesminister Carl Bildt var nöjda inför utsikterna att verkligen få inflytande. De talar om ett nytt Nato med mer av fredsbevarande och stabiliserande roll i världen – något som gynnar Sverige.

  – Sveriges deltagande med Gripen-plan i Libyen-insatsen har ju rönt mycket stor uppskattning, sa Reinfeldt och nämner pågående minröjning utanför Baltikum och ett erbjudande om utbildning på Nordiska centret för gender i militära operationer utanför Stockholm som exempel på det närmare samarbetet.

  Enligt kommunikén från mötet är beslutet om att sätta punkt för den militära operationen i Afghanistan ”oåterkalleligt”. I övrigt sa Anders Fogh Rasmussen som är generalsekreterare i Nato med 28 medlemmar att man kommit närmare ett fungerande europeiskt missilförsvar. Läget i Syrien nämndes endast i de informella kontakterna som ägde rum mellan representanter för över 60 länder.

  För Fredrik Reinfeldt blev det ett kort besök, egentligen hem igen med vändande plan för att delta i dopet av prinsessan Estelle.

  Annons
  Annons
  X

  Statsminister Fredrik Reinfeldt och Angela Merkel under Nato-mötet i Chicago.

  Foto: AP Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X