Annons
X
Annons
X

Reinfeldt spred fel jobbsiffra

Statsminister Fredrik Reinfeldt hade hundratusen fel på antalet sysselsatta i söndagens partiledardebatt.

Av TT

Det underlag han fått var fel, enligt finansministern.

I debatten i SVT sade Reinfeldt att det nu var 100 000 fler sysselsatta jämfört med när den borgerliga regeringen tillträdde 2006.

Socialdemokraternas ekonomisk-politiske talesman Thomas Östros har reagerat över uppgiften.

Annons
X

– Antingen är Reinfeldt slarvig med den viktigaste frågan om jobben eller så vilseleder han avsiktligt människor. När han säger att sysselsättningen har ökat med 100 000 så är alla seriösa bedömare överens om att det är helt fel, säger han.

Uppgiften var fel och skälet till den ett misstag i det underlag som statsministern hade fått inför debatten av finansdepartementet, enligt finansminister Anders Borg.

– Det har skett ett olyckligt fel i jämförelsen mellan de statistiska meddelandena från 2006 och 2009, säger finansminister Anders Borg till TT.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Han säger att felet låg i att ingen hänsyn togs till att statistiken 2006 mätte sysselsättningen i åldersgruppen 16-64 år. Sedan dess har man gått över till att mäta i gruppen 15-74 år.

  – En korrekt jämförelse är att sysselsättningen i slutet av 2009 ligger på ungefär samma nivå som i slutet av 2006. Och för helåret 2010 bedömer vi att den blir ungefär som för helåret 2006, trots den allvarliga finanskrisen, säger Borg.

  Han beklagar att den felaktiga jämförelsen gjordes och att den inte kollades en extra gång innan den spreds vidare.

  TT: Bör inte en statsminister känna till en siffra som sysselsättningen i viktig debatt?

  – Jag måste fungera så att jag litar på de underlag jag får av det enkla skälet att det är många människor som jobbar med kvalitetsgranskning (av underlagen), säger statsministern till TT i samband med ett besök i Uppsala.

  Han tillägger att det trots det ibland blir fel i det ”oerhört omfattande material” som han får till sig. Och det är svårt att helt undvika det.

  – Jag har ambitionen att alltid presentera korrekta siffror.

  Stockholm TT

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X