Annons
X
Annons
X

Reinfeldt skjuter ifrån sig det egna ansvaret

När statsminister Fredrik Reinfeldts skyller på individer och helt överlåter ansvaret till de boende i Husby, blundar han för de övergripande strukturerna. Det skriver SSU:s ordförande Gabriel Wikström.

BRÄNNPUNKT | UPPLOPPEN I FÖRORTERNA

Områden som Husby är de som drabbats hårdast av den moderatledda regeringens politik med till exempel skenande ungdomsarbetslöshet
Gabriel Wikström

Händelserna i Husby har inte gått någon förbi. Efter flera dagars tystnad valde även statsminister Fredrik Reinfeldt att kommentera. Hans besked var att Husbybornas själva bär huvudansvaret för att lösa problemet. Det är ett orimligt besked för de mer än 12 000 människor som bor i Husby. När en fotbollstränare blir hotad är det ett allmänintresse. När klassklyftor manifesteras genom oroligheter är det ett särintresse som bara berör Husbyborna.

Självklart är den skadegörelse som drabbat Husby och flera andra av Stockholms förorter inte acceptabel men när Reinfeldts skyller på individer och helt överlåter ansvaret till de boende i Husby blundar han för de övergripande strukturerna.

Annons
X

Reinfeldt väljer att inte besöka Husby och skickar fram integrationsministern som får kommentera. Därmed spelar han även främlingsfientliga krafter rakt i händerna. Han skjuter ifrån sig ansvaret och gör upploppen i Husby till ett integrationsproblem som han vill lösa med ökade polisinsatser och hårdare tag. Men att det överhuvudtaget behövs en polisiär insats är bara ett symptom på ett större problem. Upploppen måste sättas i sitt sammanhang. Det handlar om sociala orättvisor, segregation och arbetslöshet som har skapat den frustration hos många unga som nu tar sig extrema uttryck. Fler polisen löser inte de problemen.

En undersökning som ungdomsstyrelsen gjorde för några år sedan visade att 38 procent av alla 20 till 25-åringar i Husby varken studerar eller arbetar. Det är en siffra långt högre än hur det ser ut i andra delar av Stockholm. I skolorna kring Järvafältet lyckas runt hälften av eleverna att nå skolans mål medan siffrorna i Stockholms innerstad är runt 90 procent. Upploppen bör ses som ett uttryck för den ökande polariseringen i Sverige. Strukturell arbetslöshet, segregation och sociala orättvisor har skapat brist på framtidstro.

Områden som Husby är de som drabbats hårdast av den moderatledda regeringens politik med till exempel skenande ungdomsarbetslöshet och försämrad a-kassan. När Reinfeldt sänker skatten är det bland annat invånarna i förorten och bruksorten som får betala.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Reinfeldts regering bär genom sin politik ett stort ansvar. Med sina uttalanden skjuter han inte bara ifrån sig det ansvaret – han tydliggör att han och den moderatledda regeringen inte har varken viljan eller ambitionen att minska de växande klassklyftorna.

  GABRIEL WIKSTRÖM

  förbundsordförande Sveriges Socialdemokratiska Ungdomsförbund – SSU

  Mer om oroligheterna i Stockholm

  Tidigare debattartiklar om förorten:

  Läs även

  DIREKT Följ utfrågningen i riksdagen riksdagen.se ”De ökande klyftorna chockerande” svd.se
  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X