Annons
X
Annons
X
Sverige
Analys

Göran Eriksson: Reinfeldt sätter press på Löfven

Det är över ett år kvar, men den långa valrörelsen har redan börjat. Statsminister Fredrik Reinfeldt kom till Almedalen med samma jobbpakt som förra året, men den här gången hade han med sig miljarder till billigare a-kassa och ett nytt stöd till ungdomsanställningar. Det ökar trycket på Stefan Löfven i jobbfrågan.

ALMEDALEN
Fredrik Reinfeldt kom till Almedalen med samma jobbpakt som förra sommaren.

Skillnaden är att den här gången delade statsminstern faktiskt ut de belöningar som han förra året bara lockade med. Det betyder att Reinfeldt och Moderaterna kan pricka av några saker på sin politiska att-göra-lista inför supervalåret.

• Mer pengar
i väljarnas plånböcker. Sänkta a-kasseavgifter betyder att det blir billigare att vara med i a-kassan för ett par miljoner löntagare.

Annons
X

• Bättre relationer med facket. Billigare a-kassa betyder att regeringen slopar en av de reformer som har varit mest avskydd av facken – inte minst för att den anses ha bidragit till att många har lämnat a-kassan och fackföreningarna.

• En riktad
satsning i jobbfrågan. Den höga ungdomsarbetslösheten är en av de mest uppmärksammade politiska frågorna. Nu har regeringen alltså ett åtgärdspaket som träder i kraft den 1 januari 2014.

Det här är
de första skarpa löftena ur den valårsbudget som regeringen ska presentera i september. Att den blir expansiv har legat i korten länge – dels närmar vi oss ett val, dels har finansminister Anders Borg talat om att budgeten behöver ”ge energi” åt den svenska ekonomin.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Fredrik Reinfeldt – och KD- ledaren Göran Hägglund som inledde Almedalsveckan – har också upprepat att man vill föreslå ytterligare ett jobbskatteavdrag om ekonomin tillåter i september.

  Det senare är ännu inte något definitivt löfte, men partiledarna skulle knappast marknadsföra en skattesänkning som de tror sig bli tvungna att överge om några månader.

  Jobbpaktenär ingen konfliktfråga mellan blocken. S-ledaren Stefan Löfven undertecknade ett yrkesintroduktionsavtal när han var Metallbas, och partiet ville införa de subventioner som Reinfeldt talar om redan från den 1 juli i år.

  Men att regeringen nu lägger fram förslagen innebär att en del av S-kritiken mot regeringens passivitet faller, och det skapar förstås ett tryck på Socialdemokraterna att svara med nya förslag mot arbetslösheten.

  Båda de stora partierna tror att jobbfrågan avgör valet, och i dag har både S och M ekonomiska seminarium i Almedalen med till förväxling lika inriktning. Gissa vilket parti som talar om ”Fler vägar till jobb” och vilket som frågar sig ”Hur skapas jobben?”.

  Fotnot: Det är Moderaternas ekonomiska seminarium som handlar om ”Fler vägar till jobb”.

  LÄS MER: Fler nyheter om Almedalsveckan

  Därför misslyckadesintervjun med Bildt svd.se WEBB-TV | Fridolin om #mittförstajobb svd.se Gudrun Schyman kokar mot Åkesson svd.se Nu berättar Reinfeldt om #mittförstajobb svd.se SvD MÖTER | ”Två klena år för Sverige” svd.se Läs allt om Almedalen på SvD:s specialsajt svd.se Se specialsajt om Almedalen svd.se
  Annons
  Annons
  X
  Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X