Annons
X
Annons
X

Reinfeldt: S vilseför svenska folket

Statsminister Fredrik Reinfeldt kritiserade Socialdemokraternas budgetmotion för att vara ”närmast ogenomtränglig” vid dagens partiledardebatt i riksdagen.

Av TT
(uppdaterad)

Det går inte att utläsa vilka satsningar som är tillfälliga och vilka som är permanenta, hävdade han.

– Ni profilerar miljonerna men döljer miljarderna. Ni höjer skatterna med 30 miljarder kronor men återför bara en tiondel till företagen. Det är en gigantisk utbyggnad av bidragssystemen. Ni vilseför svenska folket när ni pratar om miljonerna men döljer miljarderna, sade Reinfeldt.

Socialdemokraternas gruppledare Mikael Damberg replikerade att han är avundsjuk på Reinfeldt, som på plats fick uppleva fotbollsmatchen i Berlin.

Annons
X

– Det måste ha varit fantastiskt att få uppleva, men det finns en lärdom att dra. Om man ligger under med 4-0 i halvtid, så kan man inte spela på samma sätt i andra halvlek som i första. Man måste tänka nytt. Men statsministern verkar oförmögen att tänka nytt, sade Damberg.

Reinfeldt ville veta om Socialdemokraterna kompenserar kommuner och landsting för höjningen av arbetsgivaravgiften för unga. Svaret från Damberg blev ja.

– Ni kompenserar alltså kommunerna, men inte det privata näringslivet, där sysselsättningen kommit. Varför? undrade Reinfeldt.

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Reinfeldt betonade att den senaste tidens varsel framför allt drabbar exportindustrin och att man måste se att det är därifrån utmaningen kommer. Han kritiserade S för att först anklaga regeringen för att spendera för mycket pengar för att nu efterlysa fler åtgärder.

  – Vi har utformat vår budget för att möta den här situationen under stor kritik från Socialdemokraterna om att detta är för mycket. För 14 dagar sedan var det alldeles för mycket. Nu hör vi en helt annan visa. Det håller inte, sade statsministern.

  Miljöpartiets språkrör Åsa Romson kritiserade regeringens budget för att bygga på glädjekalkyler, ofinansierade skattesänkningar och för att lova allt åt alla. Syftet har inte varit att satsa på verkliga framtidsinvesteringar utan att tillfredsställa de mindre partierna i regeringen, hävdade hon.

  Vänsterpartiledaren Jonas Sjöstedt kritiserade regeringens politik för att vara ineffektiv när det gäller att bekämpa den växande arbetslösheten och för att öka klyftorna i samhället. Han pekade bland annat på sänkningen av bolagsskatten och menade att det framför allt gynnar storbanker.

  – Vi behöver fler lärare i skolan och fler undersköterskor i omsorgen, sade han.

  Sjöstedt uppgav också att ett stopp för vinster i välfärden blir partiets huvudfråga i valrörelsen 2014.

  Folkpartiledaren Jan Björklund gick igenom flera av Folkpartiets profilfrågor. Han tog bland annat upp ungdomsarbetslösheten och hävdade att det behövs lägre ingångslöner och en ”liberaliserad” arbetsrätt genom att luckra upp turordningsreglerna.

  Björklund försvarade också skolreformerna och uppgav att det tar tid innan de verkar.

  Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson tog upp invandringspolitiken i sitt anförande och pekade på Migrationsverkets prognoser på att antalet asylsökande väntas bli fler. Han varnade för växande problem.

  – Det råder en akut brist på bostäder, tilltagande arbetslöshet bland utrikes födda, framförallt utomeuropeiskt födda. Vi ser högre kostnader för försörjningsstöd, vi ser problem med sjunkande resultat i skolan som är kopplat till det här, sade Åkesson.

  – Vi kan inte fortsätta på det här viset.

  Centerledaren Annie Lööf kritiserade SD för att inte ha några förslag för att främja integrationen i Sverige.

  – Ert enda recept är att slänga ut alla invandrare som redan är i Sverige, sade hon.

  Kristdemokraternas ledare Göran Hägglund efterlyste i sitt anförande andra värden än de rent ekonomiska. Han uttryckte också förvåning över att vänstern sätt att diskutera välfärden.

  – När vi diskuterar hur kvalitén ska förbättras, så ältar de bara ägarfrågor, sade Hägglund.

  Stockholm TT

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X