Annons
X
Annons
X

Reinfeldt risas för låga miljömål

Svenska regeringen måste höja ambitionen på klimatområdet och bli pådrivande inom EU. Det kräver ett 20-tal aktörer från näringsliv och civilsamhälle i ett öppet brev till statsminister Fredrik Reinfeldt.

I slutet av mars ska EU:s regeringschefer besluta om vilka mål unionens energi- och klimatpaket för 2030 ska omfatta. Hittills har den svenska regeringen inte intagit en officiell position – men i veckan ska Fredrik Reinfeldt (M) sätta ned foten.

Då EU-parlamentet röstade i frågan förra veckan ville en majoritet av de svenska parlamentarikerna se tre bindande mål:

Utsläppsminskningar om minst 50 procent.

Annons
X

Minst 40 procent förnybar energi med nationella bindande mål.

Energieffektivisering om minst 40 procent med nationella bindande mål.

Bara Moderaterna och Kristdemokraterna röstade för en mindre ambitiös politik, med utsläppsminskningar på 40 procent som enda bindande mål.

Och nu är oron stor att den svenska positionen ska gå i linje med Moderaterna snarare än majoriteten.

– Moderaterna har oerhört låga ambitioner. Om Sveriges officiella linje blir ett enda bindande mål med så låga ambitioner för utsläppsminskningar så är det skandalöst. Vi riskerar att tappa all trovärdighet i klimatfrågan genom en partipolitisk minoritetsposition, säger Stefan Henningsson som är talesperson i klimatfrågor vid Världsnaturfonden.

I ett öppet brev till Fredrik Reinfeldt uppmanar nu Världsnaturfonden och 19 andra aktörer – från både näringslivet och civilsamhället – regeringen att fatta ett beslut om tre bindande mål.

– Vi vill att Sverige ansluter till de länder som är proaktiva. En ambitiös klimatpolitik är kostnadseffektivt och bidrar till fler jobb, säger Stefan Henningsson.

Karin Bodin, vd för Polarbröd, hör till dem som undertecknat brevet. Hon säger att det brådskar för politiken att visa krafttag:

– Vi är många företag som jobbar med energifrågorna och det är oerhört viktigt. Men det görs inte tillräckligt. Därför är det viktigt att politikerna visar vägen.

Som det är nu har näringslivet ”svårt att veta vart det ska ta vägen”, menar hon.

– Jag tror att fler bolag skulle lägga ned större energi på hållbarhet och energi om man visste vad som skulle hända. Om vi fick en tydlig spelplan att agera utifrån. EU måste givetvis ha en ambitiös offentlig politik i energi- och klimatfrågan.

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X