Annons
X
Annons
X

Reinfeldt pressas på ansvar för upplopp

Oroligheterna i Husby står jus nu i centrum vid statsminister Fredrik Reinfeldts frågestund i riksdagen. Socialdemokraternas Fredrik Olovsson undrade vilket ansvar Reinfeldt har för vad som nu händer.

– För ett samhälle där arbetslösheten är högst i Norden, högre än i alla jämförbara EU-länder och 77 000 ungdomar varken arbetar eller studerar, sade han.

Av TT
Brandmän eftersläcker minst tre bilar som brunnit ovanpå ett parkeringshus på Oslogatan i Stockholmsförorten Husby på måndagskvällen.
Brandmän eftersläcker minst tre bilar som brunnit ovanpå ett parkeringshus på Oslogatan i Stockholmsförorten Husby på måndagskvällen. Foto: FREDRIK SANDBERG / SCANPIX

Oroligheterna visar att Sverige är ett delat land
Åsa Romson, språkrör Miljöpartiet

– Det brinner i förorterna och här försöker Socialdemokraterna stå och ta billiga poäng. Vi har alltså föräldrar, vuxna och ett helt samhälle som nu engagerar sig för att få ned våld och ersätta det med lugn. De har vårt stöd, det är våra hjältar, vårt besked är, fortsätt på det sätt som ni inlett och så tar vi partikäbblet någon annan gång, svarade Reinfeldt.

Även Miljöpartiets språkrör Åsa Romson tog upp oroligheterna.

Annons
X

– Det är en svart vecka i Stockholms förorter. Det är hemskt att se hur de som bor där måste uppleva detta på sina gator. Oroligheterna visar att Sverige är ett delat land, och bakom detta finns också ett politiskt ansvar, sade hon.

– Jag tycker att det är farligt att sätta en bild av ett Sverige med en centralort skilt från sina förorter. Jag tror inte att det stämmer. Jag tror att skiljelinjen går rakt i Husby, mellan majoritetsbefolkningen och den lilla gruppen våldsverkare, sade Reinfeldt.

Även Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson tog upp bråken i en lång rad förorter.

– När kommer erkännandet att det är er ansvarslösa splittringspolitik som ligger till grund för det kaos som vi just nu bevittnar i Stockholm och andra delar av landet? frågade han.

– Det är så här det låter när man försöker ta billiga partipolitiska poänger och komma tillbaka till den tes som Jimmie Åkesson vaknar med på morgonen, äter till lunch och går och lägger sig med på kvällen: svaret på alla frågor, var helst de än kommer ifrån, är att det är invandrarnas fel, sade Reinfeldt.

– Har man redan svaret så blir frågan och resonemangen rätt ointressanta. Vi har hört det här om och om igen. Men du ser inte hur det ser ut. Sida vid sida med unga våldsverkare finns de med precis samma bakgrund som hoppas att vi nu ska få ett lugn, sade Fredrik Reinfeldt.

Mer om oroligheterna i Stockholm

DIREKT Följ utfrågningen i riksdagen riksdagen.se ”De ökande klyftorna chockerande” svd.se

tt

Annons
Annons
X

Brandmän eftersläcker minst tre bilar som brunnit ovanpå ett parkeringshus på Oslogatan i Stockholmsförorten Husby på måndagskvällen.

Foto: FREDRIK SANDBERG / SCANPIX Bild 1 av 2

HUSBY SÖNDAG NATT. Polisen bevakar en brinnande bil i väntan på brandkåren vid Husby centrum natten till måndagen.

Foto: JOHAN NILSSON/SCANPIX Bild 2 av 2
Annons
X
Annons
X