Annons
X
Annons
X

Reinfeldt: Pensionärerna går först

Pensionärerna går först, före sänkta inkomstskatter för löntagarna. Det beskedet gav statsminister Fredrik Reinfeldt vid en träff med pensionärer på Tellus fritidscenter i Stockholm på onsdagen.

Av TT
(uppdaterad)

På andra plats sätter han ensamstående föräldrar som är arbetslösa eller bara har deltidsarbete.

När Sverige tagit sig igenom krisen vill Reinfeldt kompensera de grupper som hårdast har kommit i kläm, sade han vid träffen.

Efter träffen hänvisade Reinfeldt till att han nu ansluter sig till KD-ledaren Göran Hägglunds linje att prioritera pensionärerna.

Annons
X

– Det är min ambition. Vi hoppas att förstärkningen av ekonomin ska fortsätta och då är det möjligt att låta pensionärerna komma först, säger han.

Reinfeldt har inget färdigt förslag. Tidigare har regeringen genomfört två skattelättnader för de sämst ställda pensionärerna.

– Men jag gör gärna så breda pensionärsskattesänkningar som möjligt, säger han.

En annan prioriterad grupp, efter pensionärerna, är barnfamiljer som kommit i kläm. På frågan om vilka han syftar på svarar han:

– Det är rimligen barn till ensamstående föräldrar som inte har jobb eller bara deltidsarbete. Jag tycker att vi ska titta på det.

Reinfeldt sammanfattar:

– Det är i den här riktningen vi vill börja.

Det innebär att ytterligare skattesänkningar för löntagare, fler steg i jobbskatteavdraget, kommer längre ner på prioriteringslistan.

– Ja, det kommer i så fall senare, säger han.

Reinfeldt hänvisar till att regeringen fört en konsekvent arbetslinje genom hela den ekonomiska krisen.

– Det här resonemanget bygger på att vi fört Sverige genom en svår kris och har det utrymme som andra länder saknar. Då vill vi använda det, för att rätta till för grupper som är klämda i krisen. Pensionärerna ska dra fördel av att vi skött Sverige bra, säger han.

Stockholm TT

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X