Annons
X
Annons
X

Per Gudmundson: Reinfeldt och paddan

Fredrik Reinfeldt har ett återkommande retoriskt trick. Han plockar fram en liten lapp ur innerfickan, exempelvis en lista över oppositionens skattehöjningar, och gör en poäng av att behöva läsa innantill i ett övrigt manusfritt anförande. Till gårdagens jultal från Högloftet på Skansen i Stockholm hade han utvecklat konceptet. Det gällde Alliansens reformer på skolområdet sedan 2006. Reinfeldt tog upp lappen och vek upp den. Sedan vek han upp den igen. Och igen. Och igen. Till slut hade han en halvmeter lång tabell. Med text på bägge sidor.

Häpp.

Jultalet handlade uteslutande om skolan. Pojkar utan fullständiga betyg. Flickor som pressas hårt. Klasser där eleverna har helt olika förkunskaper och vissa inte ens kan svenska språket.

Annons
X

Men, sade Reinfeldt, ”svensk skola är bättre än sitt rykte”. De stora reformerna är genomförda. ”Vi har egentligen instrumenten på plats” för kunskapsskolan, och nu ska bara nyordningen sätta sig. Från statligt håll har man gjort vad som är möjligt, och nu är det upp till huvudmännen. ”Ta det här uppdraget på allvar”, uppmanade Reinfeldt landets kommunpolitiker.

Jan Björklund kommer att hyllas i framtiden, menade Reinfeldt i en utvikning om utbildningsministern. Det är inte första gången en moderat lyfter fram Björklund – även Anders Borg brukar prisa honom – men den här gången lät det som en avtackning. Eller möjligen ett tal till någon man vill ska slå av på takten lite.

Huvudbudskapet var att skolans framtid nu ligger i lärarnas, rektorernas och kommunernas händer, även om Reinfeldt också öppnade för mer pengar till skolan och tidigare betyg.

Stäng

POLITISKA CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – Tove Lifvendahls kommentarer direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Nästan som ytterligare en vink till Björklund höll Reinfeldt en del av jultalet via en iPad – en illustration av den nya teknikens möjligheter i pedagogikens tjänst.

  Häpp igen.

  Det funkade i jultalet, men det är oklart om paddan kan konkurrera ut minnesanteckningarna.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X