Annons
X
Annons
X

Statsministern: ”Det är inte okej”

– Det finns en risk att det fortsätter.

Det säger Fredrik Reinfeldt när han vid en pressträff i riksdagen för första gången kommenterade oroligheterna i Husby.

Av TT

– Vi haft två nätter med stor oro, skadegörelse och känsla av hotfull stämning i Husby. Nu måste alla hjälpa till för att få lugn, föräldrar och vuxna. Husbyborna måste få tillbaka sitt bostadsområde, sade statsminister Fredrik Reinfeldt när han vid en pressträff i riksdagen för första gången kommenterade oroligheterna i Husby.

– Vi har grupper av unga män som tror att man kan och bör med våld förändra samhället. Låt oss vara tydliga. Detta är inte okej. Vi kan inte låta våldet styra.

Reinfeldt betonade att Sverige som demokrati tror på lagstiftning som gäller lika för alla, över hela Sverige.

Annons
X

– Det går oftast på tvärs mot dem som tror på våldet som metod. Deras uppfattning är att man får göra som man vill, sade statsministern.

– Om vi ger vika där, då är vi färd med att byta samhällsmodell.

Han betonade att polisen finns i Husby för att säkerställa tryggheten för dem som bor där.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Det är oerhört centralt att stå upp för det arbete polis och rättsväsende gör under mycket svåra förhållanden, sade Reinfeldt.

  Reinfeldt besökte Husby höstas.

  – Jag fick då en varm känsla för att Husby är på rätt väg, sade han.

  – Det finns mycket som talar för denna stadsdel, mycket som är positivt.

  Reinfeldt uppgav att han ser en växande sysselsättning i Husby och att anmälda brott är lägre i Husby än i Stockholms stad i övrigt. Statsministern påpekade dock också att det finns annan statistik som visar att känslan av otrygghet är större i området.

  Reinfeldt hävdade dessutom att skolorna i Husby har högre lärar- och personaltäthet än andra områden.

  – Det vi nu har sett talar dock för att det behövs mer. Vi vill göra satsningar på att få bättre skolresultat, särskilt då riktad mot skolor och den typ av utanförskapsmiljö som vi nu diskuterar, sade Reinfeldt.

  – Jag vill ta ytterligare sådana steg. Det är den bästa integrationspolitiken, att få sitt språk, att få sina kunskaper och på det sättet hitta sin väg i livet.

  Även justitieminister Beatrice Ask (M) tycker att situationen är allvarlig, men menar att det måste bli lugnt i Husby.

  Det är ett väldigt tufft arbete polisen har.
  Beatrice Ask, justitieminister

  – Jag tror att man ska vara försiktig med att dra några enkla slutsatser varför sådant här uppstår, säger hon.

  – De som bor där är naturligtvis oroliga och arga och upprörda över att få sina saker förstörda. Men jag vill inte recensera insatserna utan att ha alla fakta på bordet. Men det är ju viktigt att den som har synpunkter på polisen använder sig av möjligheten att anmäla det och få det prövat, säger hon till TT.

  – Jag har pratat med länspolismästaren på förmiddagen, och det är ett väldigt tufft arbete polisen har. När de ska hjälpa brandkåren in i området så blir de samtidigt utsatta för stenkastning. Det är både ungdomar från Husby och en hel del andra som har sökt sig dit, säger Ask.

  Hon anser att det på kort sikt nu är viktigt att polisen får lugn i området. Sedan är det viktigt att kommunen och andra myndigheter tar tag i de problem som finns.

  – Det finns olika skäl till varför människor agerar, men människor måste ta ett enskilt ansvar. En del tycker nog att det är spännande att delta medan andra är upprörda över sin egen situation och samhället, det är en brokig bild, säger Beatrice Ask.

  Miljöpartiets språkrör Åsa Romson, tidigare aktiv även i Stockholmspolitiken, hävdar att det som händer i Husby är en följd av ett politiskt misslyckande av flera slag.

  – Det är ett misslyckande att vi har förorter i Sverige som brinner, säger Romson på en pressträff med riksdagsjournalister.

  Och det är inte bara en fråga att hantera för politikerna i Stockholms stad, enligt henne.

  – Det är en fråga för regeringen, säger hon och tillägger att hon förväntar sig att få se något från det hållet som visar att det som sker tas på stort allvar.

  Investeringar i utsatta områden, som upprustning, behövs men räcker inte. Det måste till ett socialt lyft också, enligt Romson.

  – Jag tror inte det finns någon som säger att Husby har fått del av välståndet i Sverige de senaste 20 till 30 åren, säger hon.

  Det behövs insatser för unga som inte får jobb, det behövs satsningar på fritidssysselsättningar och för att höja skolorna i områdena, framhåller hon.

  Sverigedemokraterna begär nu en aktuell debatt i riksdagen med anledning av oroligheterna i Husby.

  ”Sverigedemokraterna ser med stor oro på denna otrygga utveckling. Detta är inte enbart en fråga om brottsbekämpning utan detta är ett problem vars orsaker enbart kan spåras i ett djupt splittrat samhälle till följd av en oansvarig politik”, skriver partiets gruppledare Björn Söder i ett pressmeddelande.

  TT

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X