Annons
X
Annons
X

Reinfeldt: M-inspirerad S-budget

”Inspirationen till Socialdemokraternas förslag kommer från oss. Regeringen har redan antingen gjort det de föreslår eller är på väg att göra det,” säger statsminister Fredrik Reinfeldt om S-budgeten.

Av TT

Det är egentligen bara på en punkt Reinfeldt är kritisk, och det gäller S förslag om att inrätta ett sysselsättningsmål i finanspolitiken.

– Ser man historiskt har sådana mål använts för att dölja arbetslöshet. Folk sjukskrevs för att statistiken skulle se bättre ut, säger han.

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  I kombination med Miljöpartiets tal om ett miljöpolitiskt mål och Vänsterpartiets förslag att avskaffa överskottsmålet och höja inflationsmålet är det än värre, enligt statsministern.

  Annons
  X

  – De rödgröna rör till det när det gäller finanspolitiken, vi får tre olika besked.

  Det är en farlig signal i ett Europa där mycket av debatten de senaste åren har handlat om hur de finanspolitiska ramverken ska kunna stärkas, inte ändras, hävdar Fredrik Reinfeldt.

  Det tyngsta förslaget i Socialdemokraternas vårmotion, som presenterades i dag, är ett utbildningskontrakt för unga arbetslösa som saknar gymnasieexamen. Den nyheten presenterades i förra veckan. Tanken är att unga ska lockas tillbaka till skolbänken i utbyte mot ett förhöjt studiebidrag på 6 500 kronor i månaden.

  En eventuell S-regering ska tillsätta ett innovationspolitiskt råd med företrädare för fack, näringsliv och forskning. S vill också ha en nationell strategi för offentlig upphandling som ska driva på förnyelse av svensk ekonomi.

  De långtidsarbetslösa får vänta till höstens budgetmotion innan de får veta vilka ytterligare satsningar S tänker sig och hur partiet tänker använda de runt 20 miljarder man får in på att avskaffa den halverade krogmomsen och slopa den halverade arbetsgivaravgiften för unga.

  Den nye partiledaren Stefan Löfven har hittills talat lite om behovet av höjda ersättningar i a-kassa och sjukförsäkring. Partiets ekonomisk-politiska talesperson Magdalena Andersson försäkrar dock att starka trygghetssystem fortfarande är viktigt för partiet.

  TT

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X