Annons
X
Annons
X

Reinfeldt: Littorins ip-nummer möjliggör kartläggning

Att lämna ut förra statsrådet Sven Otto Littorins IP-nummer skulle hota rikets säkerhet, säger Fredrik Reinfeldt till Sveriges Radio.

Han får medhåll från Björn Brolin, IT-säkerhetsexpert som arbetat inom svensk underrättelsetjänst.

– Med de uppgifterna kan man kartlägga var Littorin befunnit sig under en lång tidsperiod, säger han.

I sin kartläggning av förre arbetsmarknadsministern Sven Otto Littorins sexchattande begärde Aftonbladet ut information om vilka tider och från vilka ip-nummer som Littorin varit uppkopplad mot Regeringskansliets servrar under perioden 1 januari till 7 juli 2010.

Begäran fick avslag, och i beslutet står det att ”uppgifter om vilka informationskanaler och kommunikationskanaler som ett statsråd använder och vid vilka tillfällen dessa används ger - även om uppgifterna för sig kan vara harmlösa – tillsammans en bild av bl.a. hur beredskapen är uppbyggd i Regeringskansliet . Den samlade informationen kan även ligga till grund för en kartläggning av statsrådets rutiner i andra sammanhang”.

Beslutet är undertecknat av Fredrik Reinfeldt och i en intervju i Sveriges Radios P1-morgon får han frågan om hur uppgifter om ip-numren skulle kunna hota rikets säkerhet.

Annons
X

– Att man kan kartlägga statsråd på olika sätt genom att lägga ihop olika delar och det görs en samlad bedömning, svarar Reinfeldt.

Jag kan naturligtvis inte bevisa att informationen inte är skadlig för rikets säkerhet, men är kritisk till att man med svepande och förenklade argument mörklägger viktig information.
Anders R Olsson

Han får medhåll av Björn Brolin, som är osäker på om det ens går att ta fram den informationen.

– Det beror på hur Regeringskansliets loggar är uppbyggda. Det är inte säkert att den här informationen är så lätt att ta ut, och om det går att filtrera bort annan information, säger han.

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Liksom Reinfeldt gör Björn Brolin bedömningen att man med hjälp av uppgifterna skulle kunna kartlägga Littorin.

  – Du får en bild till exempel på var han befunnit sig när han varit uppkopplad, och när. Eftersom han var statsråd under den aktuella perioden är det möjligt att man bedömer den informationen som så känslig att det måste bli sekretess, säger Björn Brolin.

  Men Anders R Olsson, författare och journalist och expert på yttrandefrihetsfrågor, är kritisk till Regeringens avslag.

  – För det första är en statsråds rörelser och resor sällan hemliga. De proklamerar öppet hur de rör sig, säger han.

  Anders R Olsson är också kritisk till att beslutet kategoriskt nekar till att lämna ut all den begärda informationen. Han menar att varje enskild uppgift, alltså IP-nummer, borde prövats för sig.

  – Här har man generellt avslagit allt. Istället ska man pröva varje uppgift enskilt. Jag kan naturligtvis inte bevisa att informationen inte är skadlig för rikets säkerhet, men är kritisk till att man med svepande och förenklade argument mörklägger viktig information.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X