Annons
X
Annons
X

Reinfeldt kunnigast enligt SvD:s läsare

Statsminister Fredrik Reinfeldt (M) är kunnigast, medan S-ledaren Stefan Löfven är den som vet hur folk tänker. Allt enligt en läsarenkät som SvD.se har gjort.

I går möttes de för första gången – statsministern och hans utmanare. I SVT:s partiledardebatt gick Stefan Löfven till offensiven i jobbfrågan:

– Jag tror att jag stött på mer näringsliv än ni tillsammans under åren, hävdade S-ledaren och med en referens tillbaka till åren som fackordförande i Metall i sin debattpremiär.

Men han pressades också på besked av Fredrik Reinfeldt och den övriga alliansen om bland annat kärnkraften och a-kassehöjningar.

Annons
X

Efter debatten gick många av läsare in och värdera de två statsministerkandidaternas kvaliteter på SvD.se. Enligt statsvetarna är det sju kriterier som ses som särskilt viktiga. Omröstningen har pågått under en veckas tid och över 5 800 personer har gjort sin bedömning.

Statsministern får högst siffror i sex av sju kategorier: Han är ”pålitlig”, ”inspirerande”, ”kunnig”, ”sympatisk”, ”talar så folk förstår” och en ”stark ledare”. Framför allt seglar Fredrik Reinfeldt, efter sina fem år som regeringschef, i väg när det gäller att vara kunnig och en stark ledare.

S-ledaren får däremot högst siffror när det gäller att veta ”hur vanligt folk tänker”.

Stäng

SvD VIN & MAT:s NYHETSBREV – vintips och recept direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  SvD:s läsarenkät ger självfallet inte något säkert resultat, eftersom det är just en läsarundersökning som saknar ett statistiskt säkert urval. Dessutom går det inte att utesluta att partiernas har gått ut med uppmaningar till partifolket om att rösta.

  Men utan att kommentera resultatet eller några specifika siffror så konstaterar statsvetarprofessorn och valforskaren Henrik Oscarsson:

  – Väljarna ”belönar” ledare som uppfyller politiskt relevanta ledaregenskaper.

  I ett mejl till SvD skriver han:

  – I Sverige är det generellt så att pålitlighet har varit den egenskap som varit mest förknippad med generell värdering av ledarna och haft störst effekter på valet mellan de två stora partierna. Så det tycks vara bättre för en ledare att värderas högt på dessa och liknande egenskaper än till exempel kunnighet och folklighet.

  Henrik Oscarsson poängterar: ”moderna valrörelser är en förtroendekamp”.

  SE KLIPPET:
  Hårda ordväxlingar mellan Reinfeldt och Löfven

  LÄS MER:
  Kritik mot Reinfeldts hårda stil

  Dags för Löfven att bli hård i nyporna blog.svd.se
  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X