Annons
X
Annons
X

Reinfeldt: Kärnan i partiets idé

Jimmie Åkessons åsikter och påståenden upprör ledarna för flera riksdagspartier.

Statsministern kan inte tänka sig att leda en regering som regerar med stöd av Sverigedemokraterna.
– Som statsminister har jag agerat för att uppmuntra att muslimer, kristna, icke-troende i Sverige ska leva sida vid sida i ömsesidig respekt, för att jag tror mer på ett sådant samhälle. Det är ett sådant samhälle jag vill se mina barn växa upp i.
Statsministern kan inte tänka sig att leda en regering som regerar med stöd av Sverigedemokraterna. – Som statsminister har jag agerat för att uppmuntra att muslimer, kristna, icke-troende i Sverige ska leva sida vid sida i ömsesidig respekt, för att jag tror mer på ett sådant samhälle. Det är ett sådant samhälle jag vill se mina barn växa upp i. Foto: SCANPIX ARKIV

Om debattartikeln från Sverigedemokraterna:

Läs mer:

Länk till Aftonbladets debattartikel aftonbladet.se Sverigedemokraterna svd.se

– Det är förfärligt, säger Maud Olofsson

Sverigedemokraterna (SD) kan hamna i riksdagen efter nästa val. Men något stöd bland de övriga partierna kan inte SD vänta sig. Jimmie Åkessons åsikter i hans artikel i Aftonbladet upprör företrädare för riksdagspartierna.

Annons
X

– Har han inte lärt någonting av historien? Det var så här förföljelsen av judar började. Om man inte står för värderingen alla människors lika rätt och värde uttalar man sig på det här viset. Det är förfärligt. Jag blir så upprörd, så det är inte klokt, säger Centerpartiets ordförande Maud Olofsson.

Hon tycker att SD lyfts fram för mycket och får en plats i debatten som partiet inte förtjänar. Skulle SD kunna utgöra en del av ett eventuellt regeringsunderlag för allianspartierna?

– Vi har sagt nej. Vi söker stöd för en majoritetsregering. Det är det besked som gäller. De värderingar de står för hör inte hemma i riksdagen, tycker jag.

Hennes regeringskollega Kristdemokraternas ledare Göran Hägglund är inne på samma linje:

– Det är en förfärlig artikel, att man graderas i värde efter härkomst. Det är ett synsätt som inte borde finnas.

Han är tveksam till att debattera med Jimmie Åkesson. Men Göran Hägglund har ännu inte bestämt sig

– Jag vill inte ge dem större utrymme än vad de förtjänar. Och de står för en politik som är avskyvärd, säger han.

Miljöpartiets språkrör Maria Wetterstrand menar att Jimmie Åkesson använder en retorik som högerextrema rörelser använt sig av tidigare i historien.

– Den går ut på att skrämma upp människor för att vissa grupper håller på att ta över samhället. Det har sedan använts för att begränsa dessa gruppers rättigheter. Det är en väldigt trist retorik som tyvärr har kunnat vinna stöd historiskt sett.

Hon menar, i motsats till Sverigedemokraterna, att samhällen där olika kulturer och människor möts oftast har varit framgångsrika.

– Historien visar att de samhällen som varit öppna är de som klarat sig allra bäst. De samhällen som varit mötesplatser för olika kulturer är där det har blomstrat ekonomiskt och det är där utveckling har skett över huvud taget.

Kan du tänka dig att debattera med Jimmie Åkesson?

– Jag har inga principer som säger att jag aldrig kan tänka mig att göra det. Det beror helt på om det är ett relevant sammanhang och relevanta frågor. Grunden för debatten måste vara vettig. Men jag har inga planer på att ta debatten för debattens skull.

Statsminister Fredrik Reinfeldt menar att Åkessons artikel är talande för vad Sverigedemokraterna vill åstadkomma.

– Detta är kärnan i partiets idé. Man har ägnat en hel helg åt att försöka framställa det som att de har olika intressen. Det har de inte. De har ett intresse, och det är göra skillnad på människor, skapa ett vi-och-dom-tänkande, misstänkliggöra de som är ”dom”, och på det sättet lägga grund för en politik där ”dom” ska börja skickas ut eller avvisas, sade Reinfeldt vid en informell pressträff på Göteborgs universitet, som han besökte på måndagsförmiddagen.

– Varje försök från makthavare att utpeka rätt religion, eller rätt nationalitet, rätt sexuell läggning har alltid slutat i förskräckelse. För så fort det ska göras praktisk politik av det synsättet, börjar en uppdelning av människor som aldrig går att hantera och inte heller är önskvärd. Det är konsekvensen, i förlängningen, av det Jimmie Åkesson beskriver.

– Jag tror på ett helt annat vägval. Jag erkänner att det finns spänningar i det svenska samhället, som bottnar i olika ideologi och olika religiösa uppfattningar. Men för mig kan aldrig slutsatsen vara någon annan än att vi snarare måste jobba på öka toleransen, nyfikenheten mellan människor med lite olika utgångspunkter, sade Reinfeldt till TT.

Statsministern framhöll också att han inte kan tänka sig att leda en regering som regerar med stöd av Sverigedemokraterna.

– Som statsminister har jag agerat för att uppmuntra att muslimer, kristna, icke-troende i Sverige ska leva sida vid sida i ömsesidig respekt, för att jag tror mer på ett sådant samhälle. Det är ett sådant samhälle jag vill se mina barn växa upp i.

TT

Annons
Annons
X

Statsministern kan inte tänka sig att leda en regering som regerar med stöd av Sverigedemokraterna. – Som statsminister har jag agerat för att uppmuntra att muslimer, kristna, icke-troende i Sverige ska leva sida vid sida i ömsesidig respekt, för att jag tror mer på ett sådant samhälle. Det är ett sådant samhälle jag vill se mina barn växa upp i.

Foto: SCANPIX ARKIV Bild 1 av 2
Bild 2 av 2
Annons
X
Annons
X