Annons
X
Annons
X

Reinfeldt: Juholt är mot förnyelse

Idag står det klart att Håkan Juholt är valberedningens förslag till ny partiledare för Socialdemokraterna.

Övriga oppositionsledare välkomnar beslutet, men statsminister Fredrik Reinfeldt (M) menar att Juholt arbetar mot förnyelse.

[object Object]
Nye S-ledaren Håkan Juholt, Miljöpartiets Peter Eriksson, statsminister Fredrik Reinfeldt, Vänsterpartiets Lars Ohly och Folkpartiets Jan Björklund. Foto: SCANPIX /SCANPIX ARKIV

På en presskonferens idag presenterades valberedningens förslag till ny partiledare och partisekreterare för Socialdemokraterna; Håkan Juholt och Carin Jämtin.

– Jag tänkte över en natt och det kändes bra. Det var en underbar natt, sade Håkan Juholt om beslutet att tacka ja till att kandidera till partiledarposten enligt TT.

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Beskedet fick olika reaktioner i övriga riksdagspartier. Moderatledaren Fredrik Reinfeldt kallar valet av Juhholt modigt, eftersom Sverige har två 30-procentspartier.

  Annons
  X

  – Moderaterna betonar förnyelse och att utvecklas med samhällsförändringar och nu ser Socialdemokraterna ut att välja en partiledare som aggressivt talar emot idéer om förnyelse, säger Reinfeldt till TT, och tillägger att Juholt till och med använt svordomar i sammanhanget.

  – Längtan att gå vänsterut fällde avgörandet, fortsätter Reinfeldt.

  Kristdemokraternas Göran Hägglund kallar Juholt för klok och omdömesgill, och menar att han har ”utomordentliga kvaliteter”. Också Hägglund menar att mycket talar för att S under Juholt kommer att dra mer åt vänster, men tycker ändå att han är ett oskrivet blad.

  – Valet av Juholt kan innebära att det blir svårare att nå breda överenskommelser i riksdagen, säger Hägglund till SvD.se.

  Folkpartiets Jan Björklund skickar genom sin pressekreterare Eva-Marie Byberg en kommentar om partiledarvalet till SvD.se.

  ”Jag vill börja med att gratulera Håkan Juholt. Han är en trevlig person och jag ser fram emot rejäla debatter i kammaren.”, skriver Björklund.

  Också han anser att valet innebär en sväng vänsterut.

  ”Med Juholt svänger socialdemokraterna hårt åt vänster. Han vill avskaffa rut, höja fastighetsskatten och återinföra förmögenhetsskatten. Med Juholt vid rodret avstannar förnyelsen och socialdemokraterna fortsätter backa in i framtiden.”

  Både Vänsterpartiets ledare Lars Ohly och MP-språkröret Peter Eriksson välkomnar att Håkan Juholt blir ny partiledare för S.

  – Jag tror att det är viktigt att de nu har gjort ett val som många sluter upp kring. Vi behöver ett starkt S i oppositionen, säger Eriksson.

  Han säger att Miljöpartiet haft en del samarbete med Juholt inom försvarspolitiken, och beskriver honom som en god retoriker. Vad valet av Juholt betyder för eventuellt oppositionssamarbete tror Eriksson blir en senare fråga.

  – Vi har som sagt haft ett gott samarbete med honom, men jag tror att Socialdemokraterna nu behöver dra sig tillbaka och slicka sina sår. En fråga om samarbete mellan S och MP får komma senare, säger Eriksson.

  Vänsterns Lars Ohly är nöjd med valet, och menar att Juholt i många frågor står närmare Vänstern är Sahlin och Persson gjort.

  – I vissa delar har han det självförtroende som socialdemokraternas politik saknat den senaste tiden. Det gäller bland annat kritik mot riskkapitalbolag, kritik bot borgerlig skolpolitik och arbetsmarknadsfrågor. På andra områden står han längre bort från Vänsterpartiet, till exempel i många försvarsfrågor och han är heller inte jänd som en feminist direkt. Men valet av honom visar att man inte bara tänker acceptera borgerliga förslag, säger Ohly.

  De har nyligen varit på samma resa i Afghanistan.

  – Då lärde jag känna honom som en trevlig, öppen och humoristisk person, säger Ohly.

  Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson säger att han inte vet så mycket om Håkan Juholts politik.

  – Men jag kan konstatera att han inför valet sa att a-kassan är en hjärtefråga, så jag hoppas att han är mer intresserad av att driva den än Mona Sahlin varit, säger Åkesson.

  Vad Juholt kommer att betyda för relationen mellan S och SD är för tidigt att svara på, tror Åkesson.

  – Han har inte uttalat sig kategoriskt om att aldrig samarbete med oss, så han är inte lika låst som Sahlin. Men vad som kommer att hända vet jag inte.

  Centerpartiets Maud Olofsson hade inte väntat sig valberedningens beslut.

  – Jag tycker Håkan är en trevlig person men om jag tittar på deras profil så är båda två mer vänster än mitten och det är ju en lite överraskande vändning i Socialdemokraternas nominering, säger Olofsson.

  Både är exempelvis mot Rut. Jämtin har dessutom uttalat sig tveksam till välfärd och nytt tänkande överhuvudtaget, påpekar Olofsson.

  – Om man jämför de två så är Juholt möjligtvis något mindre vänster. Man brukar ju försöka balansera de två men det känns inte riktigt som man har gjort det i det här fallet.

  Olofsson tycker det är tråkigt att ett så stort parti som socialdemokraterna inte fortsatte med en kvinnlig partiordförande.

  – Jag tycker det är tråkigt för att det behövs duktiga kvinnliga politiska ledare som vågar och kan ta den sortens uppdrag.

  och TT

  Annons
  Annons
  X

  Nye S-ledaren Håkan Juholt, Miljöpartiets Peter Eriksson, statsminister Fredrik Reinfeldt, Vänsterpartiets Lars Ohly och Folkpartiets Jan Björklund.

  Foto: SCANPIX /SCANPIX ARKIV Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X