Annons
X
Annons
X

Reinfeldt: Inte bara priset viktigt

Statsminister Fredrik Reinfeldt vill inte gå in vilken information han fick inför Vattenfalls köp av Nuon.

Av TT
[object Object]
Statsminister Fredrik Reinfeldt. Foto: SCANPIX

Enligt ett dokument TV4 tagit del av informerade dåvarande näringsminister Maud Olofsson regeringens partiledare.

På frågor om mötet, svarar Reinfeldt:

– Det är beslutet som är det väsentliga här, det är med beslut vi ska utkräva ansvar och regeringen har sin del av ansvaret. Men bedömningen, det affärsmässiga beslutet ligger hos Vattenfalls ledning och styrelse och ska så göra.

Annons
X

På frågan om Nuonköpet var en dålig affär som i slutänden kan drabba skattebetalarna svarar Reinfeldt:

– Det är viktigt att komma ihåg att priset inte är det enda, man måste se till utdelning, se till värden och vilken utveckling som sker i olika verksamheter. I detta fall är Nuon kvar som en del av Vattenfall.

Debatten om Nuon-köpet har gått het senaste veckan
sedan SvD Näringsliv avslöjat att regeringen varnades för affären av sina egna analytiker. Socialdemokraterna har krävt korten på bordet från Reinfeldt. Statsministern kontrar nu med att kräva besked från S-ledaren Stefan Löfven.

– S driver en kampanj och Stefan Löfven har hävdat att 97 miljarder gått förlorade. Jag skulle gärna vilja se hur de kom fram till det, säger statsministern.

ANALYS
”Därför träffar Nuon-krisen Reinfeldt rätt i magen”

Socialdemokraterna kräver att regeringen offentliggör det underlag den hade när Vattenfall fick klartecken att köpa nederländska Nuon för över 90 miljarder 2009. Det regeringen presterat hittills kallar S för bortförklaringar och undanflykter.

S vill veta när statsminister Fredrik Reinfeldt informerade sig inför köpet, när regeringen godkände det och om finansminister Anders Borg kände till de varningar som fanns från tjänstemän på näringsdepartementet.

På en pressträff sade Socialdemokraternas ekonomisk-politiska talesperson Magdalena Andersson att den senaste veckans kommentarer från regeringen bara har gjort saker mer oklara om vem som hade ansvar för vad, vem som visste vad och om hur jätteaffärer egentligen går till.

– Hade statsministern svarat på frågorna hade jag inte stått här i dag och ställt dem.

Eftersom svaren från regeringshåll varit så olika, om vem som visste vad, måste också regeringen lägga korten på bordet om vad den visste inför köpet, anser Andersson.

– Om fyra partiledare diskuterar en affär på 97 miljarder kronor så måste det rimligen, i alla fall i min värld, finnas ett gediget underlag.

Hon vill också ha svar på vilka andra, mindre negativa, bedömningar som regeringen tittade på inför beskedet till Vattenfall. Magdalena Andersson tolkar de uttalanden som finansmarknadsminister Peter Norman (M) gjort som att det fanns ytterligare sådana.

Vad gäller saken?

I februari 2009 köpte statliga Vattenfall det holländska energibolaget Nuon. Priset, drygt 97 miljarder kronor, gjorde affären till den största kontantuppgörelsen i Sverige någonsin, och innebar att Vattenfall fick händerna på 3 miljoner europeiska el- och gaskunder, flera kol- och gaseldade kraftverk, samt vindkraft. Affären innebar dock att Vattenfalls skulder ökade kraftigt, samtidigt som sämre marknadsförhållanden gjorde det allt svårare att förvara det höga priset. Affären har i efterhand bidragit till att Vattenfalls finanser försämrats drastiskt.

Hittills, efter fyra år, har Nuon kostat Vattenfall över 15 miljarder kronor i nedskrivningar, alltså rena förluster.

Vattenfalls förvärv av Nuon är Sveriges dyraste kontantaffär. Vet du något om affären som kan vara intressant för SvD:s reportrar? Mejla SvD Näringsliv på tipsa@svd.se.

LÄS HELA GRANSKNINGEN

Läs även

Stockholm TT

Annons
Annons
X

Statsminister Fredrik Reinfeldt.

Foto: SCANPIX Bild 1 av 4

Stefan Löfven ställer nu krav på Fredrik Reinfeldt att bryta tystnaden om Nuon-affären.

Foto: SCANPIX Bild 2 av 4

Maud Olofsson

Foto: YVONNE ÅSELL Bild 3 av 4

Svenska statens Vattenfall tycks ha slagit de europeiska expansionsplanerna ur hågen och avyttrar sin polska verksamhet. De kritiserade köpet av holländska Nuon löper vidare, men rykten gör gällande att Nuons gasverksamhet är till salu.

Bild 4 av 4
Annons
X
Annons
X