Annons
X
Annons
X

Reinfeldt: Inte bara priset viktigt

Statsminister Fredrik Reinfeldt vill inte gå in vilken information han fick inför Vattenfalls köp av Nuon.

Av TT

Enligt ett dokument TV4 tagit del av informerade dåvarande näringsminister Maud Olofsson regeringens partiledare.

På frågor om mötet, svarar Reinfeldt:

– Det är beslutet som är det väsentliga här, det är med beslut vi ska utkräva ansvar och regeringen har sin del av ansvaret. Men bedömningen, det affärsmässiga beslutet ligger hos Vattenfalls ledning och styrelse och ska så göra.

Annons
X

På frågan om Nuonköpet var en dålig affär som i slutänden kan drabba skattebetalarna svarar Reinfeldt:

– Det är viktigt att komma ihåg att priset inte är det enda, man måste se till utdelning, se till värden och vilken utveckling som sker i olika verksamheter. I detta fall är Nuon kvar som en del av Vattenfall.

Samtidigt kräver Reinfeldt besked från S-ledaren Stefan Löfven.

– S driver en kampanj och Stefan Löfven har hävdat att 97 miljarder gått förlorade. Jag skulle gärna vilja se hur de kom fram till det, säger statsministern.

Socialdemokraterna kräver att regeringen offentliggör det underlag den hade när Vattenfall fick klartecken att köpa nederländska Nuon för över 90 miljarder 2009. Det regeringen presterat hittills kallar S för bortförklaringar och undanflykter.

S vill veta när statsminister Fredrik Reinfeldt informerade sig inför köpet, när regeringen godkände det och om finansminister Anders Borg kände till de varningar som fanns från tjänstemän på näringsdepartementet.

Stockholm TT

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X