X
Annons
X

Reinfeldt har rätt – men det räcker inte

Fredrik Reinfeldt har rätt i sak när han talar om arbetslösheten och ”etniska svenskar”. Det behövs dock mer än en korrekt verklighetsbeskrivning, det behövs politiskt mod att bekämpa den strukturella diskrimineringen av utrikes födda, skriver Masoud Kamali, professor i socialt arbete vid Mitthögskolan.

Fredrik Reinfeldts uttalande om att arbetslösheten är mycket lägre bland ”etniska svenskar” jämfört med ”utrikesfödda” har orsakat stora rubriker och politiska reaktioner. Oavsett vad motivet för Reinfeldts utspel är, har han rätt i sak. I ett förtydligande säger Reinfeldt till sitt försvar att ”vi menar att Sverige har strukturella problem med en högre arbetslöshet bland unga och utrikesfödda” och hänvisar till befintlig statistik. Han har rätt även här. Så vad är problemet med hans uttalanden egentligen?

Socialdemokraternas ledare Stefan Löven reagerar starkt och säger att ”det är väldigt obehaglig” och att ”i Sverige ska vi inte ha vi och dom” (
Expressen 16/5). Han har också rätt i sak men fel i ett läge där Reinfeldts uttalande har stöd både i statistiken och i en verklighet där många personer med utländsk bakgrund står utanför arbetsmarknaden eller tvingas ta lågbetalda jobb eller jobba i den så kallade ”svarta marknaden”. Förnekelsen av en sådan verklighet leder inte till dess förändring. Men beskrivningen är ingen förklaring utan en presentation av sakernas tillstånd. Detta kan vi inte komma ifrån med politiskt korrekta påståenden och ställningstaganden.

Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X