Reinfeldt hade rätt, men har fel

Under strecket
Publicerad
Annons

Arbetsrätten | Trygghet eller tillväxthinder?
I en intervju i LO-Tidningen i början av veckan (23/8) berättade moderatledaren Fredrik Reinfeldt att han hade kommit fram till att någon ”revolution inom arbetsrätten inte behövdes”. Och Reinfeldt tillade: ”Inte heller behövs någon stor översyn.”
Företagsneddragningar har kunnat genomföras med svensk arbetsrätt, menade Reinfeldt. Visserligen finns det små företag som ”knorrar lite” eftersom de inte har samma resurser som de stora att hantera ”en ibland snårig lagstiftning”, men arbetsrätten fungerar, och ”är en väsentlig grund för trygghet”.
Oavsett om Reinfeldt har rätt eller fel om arbetsrätten är det strategiskt tveksamt att i förväg avhända sig handlingsfrihet.
Inom borgerligheten finns det andra som anser att arbetsrätten bör reformeras rejält. ”Folkpartiet kommer att stå fast vid våra krav på en modernisering av arbetsrätten och en radikal omläggning av arbetsmarknadspolitiken”, meddelade Karin Pilsäter som en reaktion på Reinfeldt.
Skulle majoriteten
i en borgerlig koalitionsregering anse att arbetsrätten behöver reformeras, kommer Reinfeldts uttalanden att göra det värvet svårt.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons