Annons
X
Annons
X

Reinfeldt ger Billström hård kritik

Statsminister Fredrik Reinfeldt är hård i sin dom över migrationsminister Tobias Billströms kritiserade uttalanden om ”blonda och blåögda”.

Han har på sistone brustit några gånger, säger Reinfeldt.

Av TT
(uppdaterad)

SE REINFELDTS TUFFA ORD HÄR OVAN

Statsministern riktar hård kritik mot Billström för flera felsteg under senare tid och för att ha avvikit från inriktningen för den moderata migrationspolitiken.

Reinfeldt säger att de uttalanden som Billström gjort är mycket olämpliga och att det är bra att han bett om ursäkt för det.

– Han har på sistone brustit några gånger och det är försvårande att det har skett vid flera tillfällen. Därför har jag gjort klart för Tobias Billström att vägen för att återvinna förtroendet går via att han håller sig till den humana inriktning vi har på politiken och att han arbetar hårt för att återvinna sitt förtroende, säger Reinfeldt.

Annons
X

Och statsminister Fredrik Reinfeldt understryker, som svar på kritik för att Moderaterna verkar ha bytt linje i migrationspolitiken och sneglar på Sverigedemokraternas framgångar, att partiet inte har bytt inriktning.

– Det sker ingen förskjutning. Vi står upp för en human, ordnad och rättssäker asyl- och migrationspolitik, säger Reinfeldt och avvisar påståenden om att Moderaterna driver dubbelspel, ett där Billström får vara lite tuffare och ett där Reinfeldt själv tonar ned.

– Det handlar inte om det. Vi avser inte att göra några förändringar i asyl- och migrationspolitiken.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Han framhåller att Tobias Billström nu är införstådd med att det krävs hårt arbete, utan avvikelser, för att bevara förtroendet.

  Efter sex år på posten har Billström, fram till nyligen enligt Reinfeldt, dock hållit en balanserad linje på sitt politikområde.

  Reinfeldt vill bara tala allmänt om olämpliga uttalanden och vägrar gå in i detalj om vad han anser var så belastande i det Billström sade.

  Människor ska inte delas upp efter hud- eller hårfärg i Sverige, säger Löfven efter migrationsminister Billströms ”klantiga” uttalanden om blonda och blåögda.

  – Kritiken mot Billström är högst befogad. Nu är det upp till regeringschefen att säga vad som gäller, sade Löfven på en träff med riksdagsjournalister i förmiddags och kräver att Reinfeldt ska ”hålla rent” från uppdelning efter hår- och hudfärg.

  Löfven hävdar att det under den senaste tiden har gjorts flera utspel från M-håll som väcker frågor om partiets och dess företrädares syn på migrationspolitiken. Löfven hänvisar till Tobias Billströms tal om att invandringens volymer måste ned, om partisekreteraren Kent Perssons uttalanden i sammanhanget och senast talet om blonda och blåögda.

  – Vi ska inte göra skillnad på människor utifrån vad de har för hud- eller hårfärg. Sverige ska hållas rent från det, det är ett renhållningsarbete, säger Löfven.

  På frågan om han anser att Billström bör lämna sin post säger Löfven att det inte är hans sak att avgöra.

  – Det är helt upp till regeringschefen.

  Men den ursäkt som Billström kommit med är inte nog, anser Löfven.

  – Det går inte bara att släta över, det har varit för mycket av den varan.

  Testa dig i senaste veckornas nyhetsquiz

  V40 | Vad misstänks partiledaren för? quiz.svd.se V 39 | Vad heter den omstridda boken? quiz.svd.se V 38 | Bäst betalda fotbollsspelaren? quiz.svd.se

  Stockholm TT

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X