Annons
X
Annons
X

Reinfeldt: Fler flyktingar får plats

De nordiska länderna har plats att ta emot betydligt fler flyktingar än i dag. Det säger Fredrik Reinfeldt (M) i en intervju med danska Politiken. Han säger även att han utesluter tanken på ett eventuellt samarbete med Sveridemokraterna – och får skarp kritik.

Av SvD
(uppdaterad)
[object Object]
Moderaternas partiledare Fredrik Reinfeldt Foto: MAGNUS HJALMARSON NEIDEMAN

I intervjun, som genomfördes före regeringskrisens utbrott, kritiserar Reinfeldt den nordiska migrationspolitiken. Han säger att de nordiska länderna har plats att ta emot betydligt fler flyktingar än i dag.

– Vad betyder ordet ”nog”? Är Sverige fullt? Är Norden fullt? Är vi för många människor? Vi är 25 miljoner människor som bor i Norden. Jag flyger ofta över den svenska landsbygden och det skulle jag vilja råda fler att göra. Där finns oändliga fält och skogar. Där finns mer plats än man kan föreställa sig. De som hävdar att landet är fullt, de bör visa var det är fullt, säger Fredrik Reinfeldt till Politiken.

Han håller inte med danska regeringens lagförslag om att göra uppehållstillstånden för krigsflyktingar tillfälliga om de inte är individuellt förföljda, och säger även att han utesluter tanken på ett eventuellt samarbete med Sverigedemokraterna.

Annons
X

– Det finns ingen svensk borgerlighet som innefattar Sverigedemokraterna.

Och det tycks mig lite naivt att tro att den svenska befolkningen är helt annorlunda än i övriga Europa. Men naturligtvis kommer verkligheten ikapp de svenska politikerna.
Claus Hjort Frederiksen

Intervjun har väckt uppmärksamhet i Danmark. Danmarks före detta finansminister Claus Hjort Frederiksen (V), menar att det är nödvändigt att Sverige ändrar både kurs i invandringsfrågan och inställning till SD.

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Han har följt den svenska debatten under många år och tror inte att det är hållbart i längden att ignorera ett parti med så stor del av väljarkåren.

  – Genom att vägra samarbeta med SD fnyser man åt oron för ökad invandring. Det ger väljarna intrycket att de inte lyssnar på människor. Att de inte har förstått att vi är bekymrade. Det är ett misslyckande, säger han och fortsätter:
  – Och det tycks mig lite naivt att tro att den svenska befolkningen är helt annorlunda än i övriga Europa. Men naturligtvis kommer verkligheten ikapp de svenska politikerna, fortsätter han.

  SvD

  Annons
  Annons
  X

  Moderaternas partiledare Fredrik Reinfeldt

  Foto: MAGNUS HJALMARSON NEIDEMAN Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X