Annons
X
Annons
X

Reinfeldt fick frågor om Nuon-köpet

Statsminister Fredrik Reinfeldt fick frågor om Vattenfalls köp av holländska Nuon vid riksdagens frågestund.

Av TT

Reinfeldt påminde om att det i Vattenfalls styrelse vid tillfället satt en tidigare socialdemokratisk näringsminister, Anders Sundström.

– Menar Socialdemokraterna att det inte finns något ansvar i Vattenfalls styrelse? frågade Reinfeldt.

Damberg hävdade att allt kokar ned till ansvar.

Annons
X

– Regeringen har fått kritik men statsministern har glidit undan frågor från oppositionen och journalister. Det var en mycket stor affär men också mycket dålig som skapat miljardförluster. Statsministerns egna tjänstemän avrådde och sade att det var för dyrt. Varför godkände statsministern ändå affären, frågade Socialdemokraternas gruppledare Mikael Damberg.

– Jag ska svara på samma sätt som jag gjort tidigare. Regeringen har inte fattat något beslut om detta. Det var Vattenfalls styrelse. Det var förankrat i regeringen via ansvarigt statsråd. Jag ifrågasätter som S gör att man hävdar att vi förlorat 97 miljarder kronor. Hur räknar Stefan Löfven då? Nuon tillhör Vattenfall och avkastningen ökar. Detta är mer än en fråga om pris, svarade Reinfeldt.

– Statsministern har väldigt lätt för att peka finger åt andra men väldigt svårt att se sig själv i spegeln. Förra veckan var det Göran Perssons fel att klyftorna ökar och nu är det Anders Sundströms fel, trots att regeringens egna tjänstemän sade att affären var för dyr. Nu medger Fredrik Reinfeldt att han var informerad, men varför agerade du då inte? sade Damberg.

– Jag kommer nu att upprepa mig. Regeringen har inte fattat något beslut. Om Mikael Damberg känner till att beslut om Vattenfall fattades på några andra sätt under socialdemokratiska regeringar, så får han gärna redogöra för det. Det var förankrat hos ansvarigt statsråd Maud Olofsson, men det fråntar inte ansvaret från Vattenfalls styrelse, sade Fredrik Reinfeldt.

Vad gäller saken?

I februari 2009 köpte statliga Vattenfall det holländska energibolaget Nuon. Priset, drygt 97 miljarder kronor, gjorde affären till den största kontantuppgörelsen i Sverige någonsin, och innebar att Vattenfall fick händerna på 3 miljoner europeiska el- och gaskunder, flera kol- och gaseldade kraftverk, samt vindkraft. Affären innebar dock att Vattenfalls skulder ökade kraftigt, samtidigt som sämre marknadsförhållanden gjorde det allt svårare att förvara det höga priset. Affären har i efterhand bidragit till att Vattenfalls finanser försämrats drastiskt.

Hittills, efter fyra år, har Nuon kostat Vattenfall över 15 miljarder kronor i nedskrivningar, alltså rena förluster.

Vattenfalls förvärv av Nuon är Sveriges dyraste kontantaffär. Vet du något om affären som kan vara intressant för SvD:s reportrar? Mejla SvD Näringsliv på tipsa@svd.se.

LÄS HELA GRANSKNINGEN

Läs även

Läs kommentarer och analyser netdialoglive.com Vattenfall gör vinst tack vare Sverige svd.se

Stockholm TT

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X