Annons
X
Annons
X

Reinfeldt fick försvara sitt styre

Om inte opinonen vänder blir Fredrik Reinfeldt den första borgerliga statsministern som får fortsätta efter ett val. Moderatledaren vill att valrörelsen ska handla om framtiden, men i den tuffaste SVT-utfrågningen hittills fick Reinfeldt försvara politiken de senaste fyra åren.

ANALYS: PARTILEDARUTFRÅGNING

För fyra år sedan gick Fredrik Reinfeldt till val med förslag om stora skattesänkningar och nedskärningar i a-kassa och sjukförsäkring. Årets borgerliga valmanifest är mindre drastiskt. Det är fritt från besparingar. Skattesänkningarna är ”reformambitioner” istället för löften och omfattningen har mer än halverats.

Reinfeldts förflutna är därmed kanske intressantare än framtiden, och SVT:s utfrågning uppehöll sig framför allt vid den gångna mandatperioden. Intervjuarna ville veta om det är sjuka och arbetslösa som har fått betala sänkningarna av inkomstskatten.

Moderatledaren svarade att Sverige inte består av två konstanta grupper, en som jobbar och en som inte gör det. ”De flesta arbetslösa har kortvariga arbetslöshetsperioder och de flesta är sjuka en kort tid. På så sätt drabbar förändringarna många som också tar del av jobbskatteavdragen”.

Annons
X

Reinfeldt beskrev också utvecklingen som att Sverige nu har ställt om från ett system präglat av passivitet. Sjukskrivningarna har minskat och ”vi har vänt 35 års utveckling med ständigt stigande förtidspensioneringar”.

Han fick också svara på frågor om varför arbetslöheten har ökat och varför utanförskapet bland funktionshindrade har växt. Efter fyra år som statsminister har Fredrik Reinfeldt inga större problem att klara den här sortens utfrågningar.

Men statsministern fick aldrig ut det budskap han vill vinna valet på: att en framtid med de borgerliga betyder trygghet medan oppositionen är ett farligt experiment. Under 60 minuter i tv lyckades Fredrik Reinfeldt inte säga ”rödgrön skattechock” en enda gång.

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Göran Eriksson analyserar politik i SvD.
  goran.eriksson@svd.se

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X