Annons
X
Annons
X

Reinfeldt: Ett hot mot vårt öppna samhälle

Statsminister Fredrik Reinfeldt höll idag presskonferens om gårdagens bomber i centrala Stockholm, som Säpo nu utreder som ett terrorbrott.

– Ha tålamod med demokratin och låt rättsväsendet arbeta, var hans råd till svenskarna.

SvD.se rapporterade direkt.

Reinfeldt fick information om händelsen vid 18-tiden igår.

– Det är viktigt att slå fast att det är oacceptabelt det som skett, sade han på en presskonferens idag på Rosenbad.

Han började med att säga att tre saker inträffade nära i tid igår, nämligen att en bil sprängdes icentrala Stockholm, att en man sedan i närheten sprängde sig själv och att mejl kom till nyhetsbyrån TT med hot.

Annons
X

– Viktigt att anstryka att de tre händelserna inte bekräfatt hör ihop, även om mycket tyder på detta, säger Reinfeldt.

Statsministern fortsätter med att säga att det är viktigt att komma ihåg att händelsen nu beskrivs som terroristbrott.

– Det är vad vi vet, det är den misstanke som nu finns, säger Reinfeldt och menar att det kan vara farligt att spekulera för mycket i det vi inte vet.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Min uppgift är att stanna vid det vi vet.. när vi får svar ska vi diskutera om det innebär något för vår fortsatta säkerhet, säger Reinfeldt.

  Enligt honom har regeringen inte vidtagit andra åtgärder än att Säpo utreder. Senare idag kommer samverkansrådet mot terrorism att träffas.

  Reinfeldt menar att många vaknar med frågor om vad som händer nu, men att det ändå är viktigt att inte dra förhastade slutsatser och fatta fel beslut.

  – Mitt råd till svenska folket är att ha tålamod med demokratin och inte dra förhastade slutsatser.

  SvD: Hur ser du på att Säpo inte har kunnat förebygga det här?

  – Säpo har tillräckligt med resurser för att förebygga brott. Men nu är det viktigt att låta polis och säkerhetspolis arbeta. Vi måste ta reda på vem den här personen är och vad som är skälet till dådet?

  Enligt Reinfeldt är hans uppgift att följa frågan och få information från ansvariga myndigheter.

  Socilademokraternas Håkan Juholt har kritiserat regeringens krishantering, och framför allt att det första uttalandet från regeringshåll kom från utrikesminister Carl Bildt via Twitter, där han skrev att det är ett högst oroande attentatsförsök i välbesökta delar av Stockholm, att det misslyckades men kunde ha lett till en katastrof.

  – Nu är inte tid för partipolitiska diskussioner. Vi måste svara på människors oro och upprördhet över vad som hänt, säger Reinfeldt till SvD, och poängterar igen att vi inte ska dra förhastade slutsatser.

  Till TV4 säger Reinfeldt att han väntat med att hålla presskonferens till idag eftersom det var först idag på förmiddagen som händelsen rubriceras som ett terrorbrott.

  –Vårt öppna samhälle betyder just att det är öppet, och människor ska kunna röra sig i frihet (…) sen finns det sådana som utnyttjar det, och jag har svårt att se hur man skulle kunna göra något åt det med annat än att friheten försvinner, säger Reinfeldt till Aftonbladet som svar på en fråga om hur han ser på att en man kunde röra sig i centrala Stockholm med sprängämnen på kroppen.

  Till Aftonbladet säger Reinfeldt att dådet är ett hot mot vårt öppna samhälle.

  I går eftermiddag sprängde en 28-årig man sig till döds i centrala Stockholm. Strax innan exploderade en bil ett par hundra meter därifrån. Två personer som befann sig intill fick lätta skador.

  SvD.se

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X