Annons
X
Annons
X

Reinfeldt: Det är huliganism

Att bränna grannens bil är inte ett exempel på yttrandefrihet – utan huliganism. Det säger statsminister Fredrik Reinfeldt som i dag på nytt kommenterade kravallerna i Husby och andra stadsdelar i Stockholm.

Av TT
En brandman släcker bilbrand vid Ärvingeskolan i Kista natten till onsdagen.
En brandman släcker bilbrand vid Ärvingeskolan i Kista natten till onsdagen. Foto: FREDRIK SANDBERG/SCANPIX

- Det är fortsatt viktigt att säga att alla måste ta ett ansvar för att återställa lugn. Det är det man allra helst vill, både i Husby och i andra förorter, sade statsminister Fredrik Reinfeldt (M) i samband med att han anlände till EU:s toppmöte i Bryssel vid lunchtid på onsdagen.

– Det är viktigt att komma ihåg: att bränna grannens bil är inte ett exempel på yttrandefrihet, det är huliganism. Det är viktigt att bevisa att vi inte styrs av våldsverkare.

De senaste dagarnas
oroligheter, som startade i Husby men som spritt sig tilli flera stadsdelar i Stockholm, har uppmärksammats av svenska och internationella medier. Statsministern kommenterade händelserna i Husby för första gången vid en
pressträff i riksdagen i går.

Annons
X

– Vi haft två nätter med stor oro, skadegörelse och känsla av hotfull stämning i Husby. Nu måste alla hjälpa till för att få lugn, föräldrar och vuxna. Husbyborna måste få tillbaka sitt bostadsområde, sade statsminister Fredrik Reinfeldt wdå.

– Vi har grupper av unga män som tror att man kan och bör med våld förändra samhället. Låt oss vara tydliga. Detta är inte okej. Vi kan inte låta våldet styra.

Reinfeldt uppgav då också att han ser en växande sysselsättning i Husby och att anmälda brott är lägre i Husby än i Stockholms stad i övrigt. Statsministern påpekade dock också att det finns annan statistik som visar att känslan av otrygghet är större i området.

Mer om oroligheterna i Stockholm

Testa dig i senaste veckornas nyhetsquiz

V40 | Vad misstänks partiledaren för? quiz.svd.se V 39 | Vad heter den omstridda boken? quiz.svd.se V 38 | Bäst betalda fotbollsspelaren? quiz.svd.se Att minska invandringen är avgörande svd.se Skriv inlägg redan nu svd.se

TT

Annons
Annons
X

En brandman släcker bilbrand vid Ärvingeskolan i Kista natten till onsdagen.

Foto: FREDRIK SANDBERG/SCANPIX Bild 1 av 9

Husby gård var övertänt, och polisen spärrade av området på tidagskvällen.

Foto: YVONNE ÅSELL Bild 2 av 9

Husby gård var på tisdagskvällen helt övertänd.

Foto: YVONNE ÅSELL Bild 3 av 9
Foto: YVONNE ÅSELL Bild 4 av 9

Per Lindström är gruppchef och på plats i ett oroligt Husby och får svara på många frågor från de boende.

Foto: YVONNE ÅSELL Bild 5 av 9

Francia Gantsoua är på plats i Husby för att hjälpa och stötta. ”Man känner igen sig i ungdomarnas frustration, men jag skulle aldrig använda samma metoder”, säger hon.

Foto: YVONNE ÅSELL Bild 6 av 9

”Vi ska försöka hindra att det som hände igår och i förrgår händer igen. Just nu är det lungt, men det var det igår också innan första smällen kom”, säger Lusi Perez från Lugna gatan.

Foto: YVONNE ÅSELL Bild 7 av 9

Husby gård brinner.

Foto: YVONNE ÅSELL Bild 8 av 9

Stockholm har skakats av bilbränder tre nätter i rad.

Foto: MALIN HOELSTAD Bild 9 av 9
Annons
X
Annons
X