Annons
X
Annons
X

Reinfeldt deltog inte i sorgemanifestation

Statsminister Fredrik Reinfeldt har kritiserats för att ha varit osynlig och inte tillräckligt emotionell efter terrordåden i Norge. I dag, en vecka efter massakern och sprängningen hölls en ljusmanifestation i Stockholm. Men Fredrik Reinfeldt valde att inte närvara.

Marcus Nilsson, 17 år, var en av tusentals som samlades på Sergels torg mot våldet och för det mångkulturella samhället. Han har gått med i Sveriges socialdemokratiska ungdomsförbund (SSU), i protest mot attackerna i Norge. 

– Min kompis är med i SSU och hon förlorade elva vänner på Utøya. Jag kan kanske inte göra mycket men jag kan åtminstone visa mitt stöd.
Marcus Nilsson, 17 år, var en av tusentals som samlades på Sergels torg mot våldet och för det mångkulturella samhället. Han har gått med i Sveriges socialdemokratiska ungdomsförbund (SSU), i protest mot attackerna i Norge. – Min kompis är med i SSU och hon förlorade elva vänner på Utøya. Jag kan kanske inte göra mycket men jag kan åtminstone visa mitt stöd. Foto: DAVID MAGNUSSON

Statsminister Fredrik Reinfeldt har kritiserats för att ha varit osynlig och inte tillräckligt emotionell efter terrordåden i Norge. I dag, en vecka efter massakern och sprängningen hölls en ljusmanifestation i Stockholm. Men Fredrik Reinfeldt valde att inte närvara.

Tusentals samlades vid femtiden under fredagseftermiddagen på Sergels torg i Stockholm för att visa avsky mot våldet och sitt stöd för offren från attentaten i Norge. Sveriges socialdemokratiska ungdomsförbund (SSU) arrangerade en ljusceremoni med kända talare och artister som Laleh och Sarah Dawn Finer.

Statsminister Fredrik Reinfeldt var inte där.

Annons
X

Trots att han uttalade sig angående situationen i Norge redan på fredagskvällen den 22 juli har han fått kritik för att hålla för låg profil.

Den S-märkte statsvetaren Ulf Bjereld menar att Reinfeldt fick göra en svår avvägning i hur han skulle agera efter terrordåden, men tycker ändå att han borde ha synts mer i stället för att tacka nej till intervjuer.

– Som statsminister borde han leda sorgearbetet i Sverige och solidaritetsyttringarna till Norge och samla nationen. Nu har han agerat så att många uppfattar det som att han inte fullt ut har tagit situationen på allvar, säger han.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Enligt Fredrik Reinfeldts presskontakter hade han ingen möjlighet att närvara vid minnesceremonin i norska kyrkan förra helgen, och han kunde inte närvara vid ljusceremonin i dag eftersom han inte var i Stockholm.

  Efter Fredrik Reinfeldts
  inlägg på SvD Brännpunkt i dag var reaktionerna blandade bland läsarkommentarer, på Twitter och på bloggar. Vissa berömde inlägget. Andra tyckte att det var mästerligt att kunna skriva så långt utan att få något sagt. Vissa saknade hans känslor, ogillade sakinnehållet och saknade ord som rasism, främlingsfientlighet och islamofobi.

  Ord som var märkbart förekommande under ljusmanifestationen i Stockholm. Där höll bland annat den tidigare statsministern Ingvar Carlsson (S) ett tal.

  – Låt er inte förledas av att det skulle vara en ensam galning som utförde attacken i Oslo och på Utøya. Det var en genomtänkt politisk attack på det öppna multikulturella samhället, sade han.

  Fredrik Reinfeldts inlägg på SvD Brännpunkt menar Ulf Bjereld var förväntat och pliktskyldigt formulerat. Och att statsministern kunde ha tagit tillfället i akt att peka ut en riktning.

  – Det var tydligt att han inte alls ville skriva artikeln men också att den inte skulle kunna bli utgångspunkt i diskussionerna kring hur man ska arbeta mot främlingsfientlighet.

  Statsvetaren Jenny Madestam menar att det var en del av klassisk borgerlig politik att lyfta fram några av justitieminister Beatrice Asks (M) åtgärder och undertonen om att ett starkt rättsväsende är viktigt.

  Men det viktigaste poängen med debattartikeln var ändå att försvara sig mot anklagelserna om att ha varit för passiv, enligt Jenny Madestam.

  – För mig är det uppenbart att det är respons på kritiken han har fått.

  Retorikern Elaine Bergqvist anser att det var alldeles för sent att publicera artikeln på fredagen, en vecka efter terrordådet.

  – Tajming är en viktig aspekt. Det handlar inte bara om hur och vad man säger utan när. Hade han sagt samma ord ett par dagar tidigare hade det blivit mer slagkraftigt.

  Hon menar att han mest återgav vad som hänt utan att reflektera djupgående kring det.

  – Han kan använda mycket vackra ord men det är en större utmaning för honom att få folk att känna det. Han har en sval retorik, det är hans svaghet.

  Jenny Madestam menar att hans statsmannamässiga svalhet ofta är en tillgång för honom i vardagen.

  – Men i sådana här kriser vill man också ha något annat, någon som kan visa empati, medkännande och det är Reinfeldts akilleshäl.

  Det som under antiken kallades ”movere”, att väcka känslor hos lyssnaren, hade inte författaren Jonas Gardell missat i sitt tal under gårdagens ljusmanifestation. Han pratade om offren, engagerade ungdomar som inte längre får kämpa för det de tror på.

  – Nu måste vi, du och jag, kämpa vidare i deras ställe.

  Ett konstaterande som möttes av en applådåska från de samlade.

  Ingvar Carlsson förde det norska socialdemokratiska ungdomsförbundets, AUF:s, talan då han åter underströk vikten av inte låta våldet segra.

  – AUF tänker återerövra Utøya och vår hälsning från Sverige är att de har vårt stöd. Vi låter oss inte skrämmas. Vi viker inte en tum från försvaret av människors lika värde.

  Annons
  Annons
  X

  Marcus Nilsson, 17 år, var en av tusentals som samlades på Sergels torg mot våldet och för det mångkulturella samhället. Han har gått med i Sveriges socialdemokratiska ungdomsförbund (SSU), i protest mot attackerna i Norge. – Min kompis är med i SSU och hon förlorade elva vänner på Utøya. Jag kan kanske inte göra mycket men jag kan åtminstone visa mitt stöd.

  Foto: DAVID MAGNUSSON Bild 1 av 5

  Statsminister Fredrik Reinfeldt.

  Foto: CLAUDIO BRESCIANI / SCANPIX Bild 2 av 5
  Foto: FREDRIK PERSSON / SCANPIX Bild 3 av 5

  Mona Sahlin och Beatrice Ask när tusentals människor samlades på Sergels Torg i Stockholm för att hedra offren för terrordåden i Norge.

  Foto: FREDRIK PERSSON / SCANPIX Bild 4 av 5

  Tusentals samlades under fredagskvällen på Sergels torg i en manifestation till minne av offren i Norge.

  Foto: DAVID MAGNUSSON Bild 5 av 5
  Annons
  X
  Annons
  X