Annons
X
Annons
X

Reinfeldt: ”De lovar allt till alla”

Sverige som ett föregångsland och Moderaterna som ett parti som tar ansvar. Det blev några av punkterna när statsminister Fredrik Reinfeldt höll tal i Almedalen. SvD.se rapporterade direkt.

Foto: SCANPIX

Läs mer:

VAL 2010 – få de senaste nyheterna och mycket mer på
SvD:s valsajt

Enligt Reinfeldts presschef finns inget färdigt tal ikväll - istället kommer Reinfeldt att tala med enbart några stödord. Och det är en statsminister på skämthumor som inleder årets Almedalsvecka.

Skrattsalvorna avlöser varandra när Reinfeldt skämtar om både sin egen jobblinje och de rödgrönas politik inför valet.

Annons
X

– De lovar allt till alla, säger han bland annat om de rödgröna.

Men det finns också allvar i talet. Tidigare idag har Reinfeldt på en pressträff talat om särintressen kontra allmänintressen, där särintresset inte tar ekonomiskt ansvar och bara vill ha mer och mer pengar.

Moderaterna lovar att inte gå i några särintressens band, utan tänka på hela Sverige.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Vem är beredd att ta långsiktigt ansvar, vara måttfull med skattebetalernas pengar och ta hänsyn till hela Sveriges intressen? undrar Reinfeldt och syftar på sitt eget parti.

  Just orden måttfullhet och ansvarstagande återkommer flera gånger i talet. Det är också så Moderaterna vill vinna valet i höst – genom att visa att man tagit ekonomiskt ansvar i en tid av finanskris vill partiet framstå som det mest regeringsdugliga.

  – Det fanns veckor och månader då jag vaknade varje dag till att jag skulle skicka pengar till banker och fordonsindustrin, utan hänsyn till skattebetalarnas pengar.

  – Vi höll i pengarna och resultatet ser vi nu, säger Reinfeldt.

  Reinfeldt jämför med bland annat Storbritannien, som enligt Moderaterna hade samma statskuld som Sverige 2006 men nu mer än fördubblat den.

  – Vi har istället lägre statsskuld i år än när jag tillträdde 2006, säger Reinfeldt.

  Samma besked som gavs tidigare idag återupprepas: inga ytterligare skattesänkningar 2011, eventuella satsningar ska gå till välfärden och de rödgrönas skatteökningar ska stoppas till varje pris.

  – Jag vet inte om ni vet att de ska höja skatterna. De talade om de 15 minuter den 3 maj, men nu talar de inte längre om det. Men jag har listan, och om det stannar mellan oss ska jag berätta lite om vad de rödgröna vill göra, säger Reinfeldt.

  Pensionärskatt, ungdomsskatt, kvinnoskatt, löntagarskatt och kilometerskatt – det är några av skatterna som Reinfeldt beskyller de rödgröna för att vilja införa.

  – Det ska också återinföra fastighetsskatten, säger Reinfeldt och fortsätter med att ta upp en kilometerskatt:

  – Beskedet är tydligt: det ska vara bra att bo i Stockholms innerstad, men ingen annanstans.

  På frågan om någon i publiken ska betala de rödgrönas skatter blir det tyst – och Reinfeldt ser en chans att gå till attack mot de rödgröna.

  – Nä just det, det är just det som är tricket. Det är skatter som ingen vet att de ska betala. Men det handlar om skattehöjningar för vanliga människor, säger han och fortsätter:

  – Jag önskar att listan var över där, men den är fortfarande lång.

  Reinfeldt kallar Moderaterna för Sveriges enda arbetarparti. Jobblinjen är tydlig: drivkrafterna för att söka jobb ska öka, kostnaderna för att anställa minska och anställda ska få mer pengar i plånboken.

  Dessutom ligger fokus på ungdomsarbetslösheten.

  – Vi måste se ungdomarna, säger Reinfeldt och nämner satsningar på bland annat yrkesskolor och yrkesutbildning som ett komplement till den traditionella skolan.

  Reinfeldt talar också om Förbifart Stockholm och kärnkraftuppgörelsen. ”Just när vi var klara med den vill de riva upp uppgörelsen, efter 30 års diskussioner”, säger M-ledaren och fortsätter:

  – Just som vi fått bort fastighetsskatten vill de återinföra den, utan att veta hur.

  Den borgerliga alliansen beskrivs som erfaren och de rödgröna som ”ett experiment”.

  – Det är ett viktigt val i höst, avslutar Reinfeldt sitt tal.

  Annons
  Annons
  X
  Foto: SCANPIX Bild 1 av 7
  Foto: SCANPIX Bild 2 av 7
  Foto: SCANPIX Bild 3 av 7
  Foto: SCANPIX Bild 4 av 7
  Foto: SCANPIX Bild 5 av 7
  Foto: SCANPIX Bild 6 av 7
  Foto: SCANPIX Bild 7 av 7
  Annons
  X
  Annons
  X