Annons
X
Annons
X

Reinfeldt: Cameron rätt för jobbet

Liberaldemokraternas parlamentsgrupp godkände natten till onsdagen en regeringsuppgörelse med Tories. Därmed är partiet med i en brittisk regering efter årtionden i skuggan av de två större Tories och Labour.

(uppdaterad)
– Tack och hej då, sa Gordon Brown under det tal som han höll för att meddela att han avgår. Här tillsammans med sin hustru Sarah.
– Tack och hej då, sa Gordon Brown under det tal som han höll för att meddela att han avgår. Här tillsammans med sin hustru Sarah. Foto: AP PHOTO/LEFTERIS PITARAKIS

Statsminister Fredrik Reinfeldt gratulerar Toryledaren David Cameron till det nya jobbet som Storbritanniens premiärminister.

– Vi har haft nära kontakt under åren och jag ser fram emot ett nära samarbete med honom, säger Reinfeldt.

Reinfeldt pekar på att Cameron åstadkommit historiska förändringar med sitt parti likt de som Moderaterna gått igenom. Han pekar också på att Cameron för första gången på 65 år lyckats få ihop en koalitionsregering som har majoritet i Storbritannien.

Annons
X

– Nu väntar Europas svåraste uppgift, att sanera de brittiska statsfinanserna. Cameron är rätt man för den uppgiften, säger Reinfeldt.

Storbritannien får också sin första koalitionsregering sedan 1945 samtidigt som tiden med Labour som regeringsparti är över efter 13 år.

Liberaldemokraternas ledare Nick Clegg går in i regeringen som vice premiärminister. Hans agerade under tisdagen i praktiken som kungamakare genom att släppa fram Toryledaren David Cameron som regeringsbildare.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Hennes majestät drottningen har haft nöjet att godkänna utnämningen av Nick Clegg, sade en talesman för Clegg natten till onsdagen.

  – Enligt avtalet tillfaller fem ministerposter Liberaldemokraterna.

  Den nya premiärministern David Cameron rivstartade på tisdagskvällen med att utse den inre kärnan i landets nya regering. Förutom att utse vice premiärministern Clegg tog han med Tories förra ledare William Hague som utrikesminister och partiets ekonomisk-politiske talesman George Osborne som finansminister.

  Reinfeldt räknar dock med att Cameron blir en samarbetspartner i EU för Sverige. Han hänvisar till att Liberaldemokraterna också finns med i regeringen och det partiet är mer EU-vänligt.

  – De kan skapa en balans och en mer EU-vänlig utgångspunkt för regeringen, säger Reinfeldt.

  Han lägger till att Cameron står inför flera utmaningar där han är beroende av ett bra EU-samarbete, till exempel när det gäller ekonomisk stabilitet, handel och klimathotet.

  Nick Clegg (Liberaldemokraterna), Gordon Brown (Labour), David Cameron (Tories) Foto: PAUL HACKETT & SUZANNE PLUNKETT/REUTERS, CARL DE SOUZA/AOP

  Läs mer om brittiska valet

  Annons
  Annons
  X

  – Tack och hej då, sa Gordon Brown under det tal som han höll för att meddela att han avgår. Här tillsammans med sin hustru Sarah.

  Foto: AP PHOTO/LEFTERIS PITARAKIS Bild 1 av 2

  Nick Clegg (Liberaldemokraterna), Gordon Brown (Labour), David Cameron (Tories)

  Foto: PAUL HACKETT & SUZANNE PLUNKETT/REUTERS, CARL DE SOUZA/AOP Bild 2 av 2
  Annons
  X
  Annons
  X