Annons
X
Annons
X

Reinfeldt bollar tillbaka till Maud Olofsson

Efter SvD Näringslivs nya avslöjanden vill oppositionen ha en förklaring om Vattenfalls Nuon-affär från Fredrik Reinfeldt. Men någon sådan vägrar Statministen ge. När SvD når Reinfeldt på torsdagen hänvisar han till förre näringsministern Maud Olofsson och säger att hon ”får svara för regeringen”.

Foto: HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX

Både MP och S kritiserade regeringen hårt för Vattenfalls köp av det holländska energibolaget Nuon för rekordprislappen 97 miljarder kronor. Per Bolund, ekonomiskpolitisk talesperson för MP, gick hårdast åt regeringen – och han är övertygad att Fredrik Reinfeldt visste om affären.

– Det gäller en väldigt stor affär och i min värld låter det märkligt att den inte skulle ha diskuterats i hela regeringen. Sedan är det svårt att säga vilka detaljer Fredrik Reinfeldt och Anders Borg hade tillgång till, sade Bolund.

SvD Näringsliv lyckades få en kort men tydlig pratstund med Fredrik Reinfeldt precis innan EU toppmötet i Bryssel inleddes.

Annons
X

Hur ser du på affären?

– Jag har noterat att ansvarigt statsråd har kommenterat detta och jag vet att hon också sedan tidigare har varit utfrågad kring detta i KU, jag tycker det är bättre att hon får svara för regeringen i den delen.

Men nåddes du av varningarna?

– Återigen, det är ansvarigt statsråd som har redogjort för detta.

• LÄS MER: Rekorddyr mardröm för Vattenfall

Vad gäller saken?

I februari 2009 köpte statliga Vattenfall det holländska energibolaget Nuon. Priset, drygt 97 miljarder kronor, gjorde affären till den största kontantuppgörelsen i Sverige någonsin, och innebar att Vattenfall fick händerna på 3 miljoner europeiska el- och gaskunder, flera kol- och gaseldade kraftverk, samt vindkraft. Affären innebar dock att Vattenfalls skulder ökade kraftigt, samtidigt som sämre marknadsförhållanden gjorde det allt svårare att förvara det höga priset. Affären har i efterhand bidragit till att Vattenfalls finanser försämrats drastiskt.

Hittills, efter fyra år, har Nuon kostat Vattenfall över 15 miljarder kronor i nedskrivningar, alltså rena förluster.

Vattenfalls förvärv av Nuon är Sveriges dyraste kontantaffär. Vet du något om affären som kan vara intressant för SvD:s reportrar? Mejla SvD Näringsliv på tipsa@svd.se.

LÄS HELA GRANSKNINGEN

Läs även

Testa dig själv! Vad kan du om företagen?

QUIZ: Vilka tog över när Swissair konkade?

quiz.svd.se

QUIZ: ”Riktigt skägg, riktig öl.” Vilken öl?

quiz.svd.se

QUIZ: Vilket bolag tillhör den här loggan?

quiz.svd.se
Annons
Annons
X
Foto: HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X