Reinfeldt backar om vab-dagar

Moderaterna drar tillbaka sitt hårt kritiserade förslag att begränsa antalet vab- dagar, de dagar med försäkringskasseersättning som föräldrar får ta ut för vård av sjukt barn från 120 till 15. Förslaget byggde på en missuppfattning, säger partiledaren Fredrik Reinfeldt. Det handlar i stället att lägga mer pengar på kontroll.

Publicerad
Annons

Besparingen blir inte alls 500 miljoner kronor som man trodde när förslaget lades fram. Förslaget byggde på material från riksdagens upplysningstjänst i höstas, men Fredrik Reinfeldt medger nu att bristerna kan bero på att partiet delvis givit felaktiga förutsättningar till upplysningstjänsten.
**

– När vi nu uppdaterar beräkningarna fick vi besked om att förändringen skulle ge väldigt lite. Det är bara en liten rännil personer som fuskar och överutnyttjar, så det fenomen vi vill komma åt handlar snarare om kontrollåtgärder än om att ta ner antalet möjliga vabdagar för alla.

Det underlag moderaterna** har nu visar att 98 procent av föräldrarna inte ens tar ut 15 dagar. De sista 2 procenten består av föräldrar med kroniskt sjuka barn som ändå var tänkta att undantas, och så gruppen fuskare.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons