Annons
X
Annons
X

Reinfeldt avfärdar statligt Saablån

Staten kommer inte till er hjälp. Fredrik Reinfeldt avspisade på onsdagen med hårda ord Koenigsegg Groups begäran om statligt lån för att kunna köpa Saab. Och Maud Olofsson sluter upp.

Av TT

– Jag är inte beredd att pantsätta Sverige och agera riskkapitalist åt välbeställda, sade Reinfeldt på en pressträff på onsdagen.

Under tisdagen blev det känt att Koenigsegg Group köper samtliga aktier i Saab av GM. Men det är stora hål i pengapåsen — man saknar tre miljarder.

Christian von Koenigsegg har föreslagit att de tre parterna, GM, Koenigsegg Group och staten, skulle dela på kostnaden och vill ha ett miljardlån av regeringen.

Annons
X

När Saabfrågan kom upp på onsdagen exploderade Reinfeldt:

– Jag noterar att man försöker ändra ordningen för hur företag ska tas om hand i Sverige. Först ska den som köper inte använda tillräckligt med egna pengar. Den riskkapital- och kreditmarknad som blir allt bättre ska heller inte ställa upp. Utan helt plötsligt ska den största riskkapitalisten bli staten, som med välfärdens pengar ska gå in och ta risker som ingen annan vill ta, sade Reinfeldt.

Näringsminister Maud Olofsson (C) lämnar samma budskap.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Vanligtvis har man tillräckligt mycket pengar när ett privat företag köper ett privat företag. Det fattas ju en del privat kapital och det är upp till ägarna att se till att få fram det, sade hon till TT på onsdagen.

  Socialdemokraternas näringspolitiske talesman Tomas Eneroth kontrar:

  – Regeringen måste anstränga sig för att hitta en lösning, annars äventyras både jobb och välfärd. Jobben för 4 000 på Saab, de 8 000 anställda bland leverantörerna och ytterligare några tusen inom servicesektorn försvinner.

  – Regeringen har ju av ideologiska skäl valt att inte agera. Det är de ideologiska skygglapparna jag kritiserar. I andra länder anstränger sig staten för att rädda jobb, säger Eneroth till TT.

  TT

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X