Annons
X
Annons
X

Reinfeldt är tillbaka på ruta ett

En dominerande storebror som driver igenom sin vilja, en intern bild av statsministern. Själv anser Fredrik Reinfeldt att hans ledarskap är lyssnande. Kanske handlar allt om vem han ser som sin uppdragsgivare. För statsministerns del kommer väljarna - inte partiet - i första hand. Men när det gäller svenskarnas förtroende är M-ledaren tillbaka på ruta ett.

Fredrik Reinfeldt
Fredrik Reinfeldt Foto: MAGNUS HJALMRASON NEIDEMAN

**”Han sov hela **nätterna, åt när han skulle, hade varken allergi eller kolik och var nästan aldrig sjuk som liten.”

Birgitta Reinfeldt beskriver sin äldste sons första tid i livet . ”Han var ett himla snällt barn”, säger hon i TV 4-reportern Ulf Kristoffersons bok ”Fredrik Reinfeldt - i huvudrollen”.

Efter den förstfödde Fredrik får Bruno och Birgitta Reinfeldt två söner till med fyra års mellanrum: Magnus och Henrik. Båda makarna hade fullt upp med sina karriärer och familjelivet organiserades in i minsta detalj. Ett viktigt inslag i pusslet var att alla barnen fick ta mycket ansvar - och storebror allra mest: ”Alla mina tre söner är välstrukturerade, men de andra visade det inte lika tydligt. De fick kanske inte chansen, för Fredrik tog ju hand om dem. Han är en typisk storebror”. Birgitta Reinfeldt berättar också att äldste sonen organiserade timslånga lekar för sina småbröder.

Annons
X

Fredrik Reinfeldt spelar fortfarande första fiolen. Det är emellertid inte längre som den självskrivne ledaren i en syskonskara utan som svensk statsminister. Men det är samma drag som går igen. Vanan att bestämma.

Bara Magnus och Henrik kan svara på vad som hände om de opponerade sig mot lekens regler eller inte längre ville vara med. Så där drygt trettio år senare står det emellertid klart: regelbrott är inget som Fredrik Reinfeldt uppskattar.

Ogillandet gäller dem som går emot Moderatledaren politiskt. Ta exempelvis partikamraterna Isabella Jernbeck och Rolf K Nilsson som blev åthutade när de inte ville banta de militära medlen. Detsamma gäller den som, enligt Fredrik Reinfeldt, inte svarar upp mot hans förtroende. Det kan vara en minister som sviktar eller en förtroendevald som väljer att hoppa av. ”I samma stund som man går ut genom dörren är det slut”, konstaterar en person som har arbetat nära Fredrik Reinfeldt. Då är man att betrakta som en icke-person.

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Men det finns en andra sida av saken - som inte alls behöver strida mot den första. Den handlar om den samhörighet som Fredrik Reinfeldt skapar trots hans drag av ”ensamvarg”, omskrivet i Anita Kratz bok med samma namn. Han kan skapa en ”stark intern vi-känsla” hos sina medarbetare, berättar en gammal partikollega. Samma person förklarar att han har en karisma som inte alltid går igenom tv-rutan: ”Det händer något i närheten av honom. Han har en utstrålning som påverkar. En annan moderat högt upp i hierarkin konstaterar att ”han har en enorm förmåga att samla massorna för hur han vill ha det”.

  För hur han vill ha det.

  För det är så det är: storebror Reinfeldt vet vad han vill och driver igenom det.

  Men bilden av hans ledarstil som kommer från flera håll inom Moderaterna, krockar med hans egen. I en intervju med tidningen Café för ett antal år sedan resonerar han om varför han blev elevrådsordförande redan på mellanstadiet:

  – Jag märkte väldigt tidigt att andra tyckte att: ”Du, det är nog rätt bra om du håller i klubban här.”

  De andra eleverna utsåg dig till ledare?

  – Ungefär så. Det märktes tidigt att det berodde på att jag hörde vad de sa. Det har nog funnits hos mig så länge jag kan minnas.

  Som statsminister har Fredrik Reinfeldt gjort ”lyssnandet” till ett av sina varumärken. Han har rest Sverige runt för att lyssna på arbetslösa och arbetande, brottsoffer, pensionärer och företagare - det finns snart sagt inte en kategori väljare som han inte har sökt upp under sina två mandatperioder. Ett talande uttryck för hans självuppfattning kom i en intervju SvD: ”Jag går sida vid sida med folket, vars förtroende jag bär.”

  Det är så Fredrik Reinfeldt vill uppfattas som ledare.

  Statsministern har alltid gjort klart vem han uppfattar som sin uppdragsgivare - och det är inte Moderaterna. Han har inte sett som sin främsta uppgift att hålla partikamraterna nöjda. De fick - vare sig de ville eller inte - hänga med i svängarna när de nya Moderaterna skulle skapas. Det är väljarna, i synnerhet mittenväljarna, som Fredrik Reinfeldt har satsat all sin energi på att nå. En inte särskilt vågad gissning är att hans drag av auktoritärt ledarskap inåt partiet har varit en förutsättning för att han politiskt ska kunna attrahera stora grupper.

  **För hans profil **har länge fallit svenskarna i smaken. Facit är två vunna val och starkt förtroende hos svenska folket. Men färska siffror från Göteborgs universitets valforskningsprogram visar att Moderatledaren nu är tillbaka på ruta ett.

  I valet 2010 hade han höga popularitetssiffror och fungerade, enligt statsvetarna, som röstmagnet åt sitt parti. Men han är inte längre i närheten av den toppnoteringen. Nu ligger han i stället under den nivå som han hade före valet 2006. Den här gången ser han inte ut att kunna växla in sin ledarstil i väljarstöd.

  Efter åtta år vid makten kanske det ligger närmare till hands att han framstår som en dominerande storebror snarare än som en lyssnande ledare.

  Lena Hennel

  Annons
  Annons
  X

  Fredrik Reinfeldt

  Foto: MAGNUS HJALMRASON NEIDEMAN Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X