Annons
X
Annons
X

Reinfeldt angrep SD

Statsminister Fredrik Reinfeldt gick i dag till hårt angrepp på Sverigedemokraterna i ett anförande på Stockholms universitet.

Av TT
(uppdaterad)
Statsminister Fredrik Reinfeldt.
Statsminister Fredrik Reinfeldt. Foto: FOTO: BERTIL ERICSON

SD i riksdagen är ”en förfinad form i kostym” av ” djungeltrummorna på internet”, sade han.

Statsministern riktade skarp kritik mot Sverigedemokraterna, som svar på en fråga om, bland annat, varför SD inte konfronteras och om de har en vågmästarroll. Fredrik Reinfeldt avfärdade SD:s nya kommunikationsplan och besked om att plocka bort SD-företrädare som uttrycker sig oacceptabelt.

– Vi har på alla sätt argumenterat mot och konfronterat Sverigedemokraterna, det är ett av de svåraste problem som finns att hantera, har de kommit in i ett parlament är de svåra att få ut, sade Reinfeldt.

Annons
X

Han beskrev SD som ett missnöjesparti av en typ känt från andra länder, ett parti som lever på att underblåsa missnöje och plocka upp människor som anser att alla politiker är korrupta och struntar i problemen som finns.

– De lyssnar på djungeltrummorna på internet, där finns de enkla svaren, rätt gapigt framförda, där görs jobbet, sade Reinfeldt och menade att det är där SD hämtar sin näring och driver sin verkliga politik.

– Det ni ser i riksdagen är en förfinad form i kostym, men budskapet finns på internet, där finns fotsoldaterna. Tar man in deras verklighetsbeskrivning ser man ett helt annat Sverige. Lyssnar man på det och inget annat får man en helt annan verklighetsbild och det gör att det är otroligt svårt för mig att nå fram, sade Reinfeldt.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Det går, enligt statsministern, inte att lösa något genom att prata eller samarbeta med Sverigedemokraterna.

  – Vi kan inte tro att vi i öppen debatt tar hand om fenomenet Sverigedemokraterna, vi måste i grunden inse att det finns samhällsproblem kopplade till integration och invandring, brottslighet, globalisering och omställning av Sverige som vi måste lösa. Vi måste ge människor hopp om att det är problem som går att lösa. Det är det vi försöker göra, sade Reinfeldt.

  Om partierna inte lyckas med det kommer SD att växa, enligt honom.

  – De finns bara där för att betona det negativa, för att peka finger och driva upp vi och dom-tänkande, sade han och beskrev SD som det ”svenska svaret på att tänka ilska och aggressivitet”.

  Han hävdade att SD är ett parti som över huvud taget inte vill bygga något, det handlar om att riva ner.

  – De är början på den nedgång vi redan har i andra länder, därför ska vi isolera dem från inflytande, sade statsministern och hävdade att det var just det han hade gjort när regeringen slöt en överenskommelse kort efter valet med Miljöpartiet om asyl- och migrationspolitiken.

  – Effekten av SD var att vi fick en politik i motsatt riktning, sade Reinfeldt.

  Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson är lite förvånad över Reinfeldts hätska ton.

  – Jag tror att det hänger ihop med att Moderaterna i flera mätningar tappar rätt kraftigt till oss just nu. Det är väl ett sätt för honom att bemöta det, säger Åkesson.

  Han tycker att det är en märklig strategi från Reinfeldts sida och ifrågasätter att statsministern så kategoriskt avvisar all kontakt, till exempel genom att säga att det inte går att lösa något genom att prata eller samarbeta med SD.

  – Han har inte försökt, så det vet han ingenting om, säger Åkesson.

  – Vi har fortfarande inte haft ett samtal. Jag tycker det är märkligt. Det finns en del saker vi borde kunna prata om, oavsett vad vi tycker om varandras politik generellt.

  Den största utmaningen framöver för Sverige och Europa är att ordna så att också okvalificerad arbetskraft kan få plats på arbetsmarknaden, sade statsministern också:

  – Att få en arbetsmarknad som ger alla en möjlighet att komma in är den allt överskuggande och svåraste uppgiften.

  Han tillade att tiden då det räckte att komma på morgonen och erbjuda två händer är förbi, de jobben finns inte längre.

  Stockholm TT

  Annons
  Annons
  X

  Statsminister Fredrik Reinfeldt.

  Foto: FOTO: BERTIL ERICSON Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X