Annons

Rehabkedjan en kvarnsten om halsen

Sjukskrivningar Under senare års förändring av sjukförsäkringen har det blåsts upp en föreställning om att välfärdssystemen utnyttjas. Socialstyrelsen har upprättat en lista där en sjukskrivningstid anges för varje diagnos. Låt oss istället erkänna att det är den behandlande läkaren som bäst kan avgöra behovet av sjukskrivning, skriver distriktsläkaren Bengt Järhult.

Publicerad

Att den tidigare socialdemokratiska ministern Anna Hedborg av den borgerliga regeringen fått uppdraget att utreda arbetsförmågan, grunden för sjukförsäkringen, speglar senare års värdegemenskap i den politiska eliten.

Med finanskrisen, nyliberalismens sammanbrott och den framväxande massarbetslösheten har förutsättningarna för rehabilitering och arbetsåtergång i grunden förändrats. Vi i sjukvården ser nu att den sk Rehabkedjan är en kvarnsten om halsen för de sjuka. Snart gäller detta även för de politiker som införde den. Hedborgs uppdragsgivare har fått kalla fötter och skjutit upp utredningen. Den kommer tidigast till hösten.

Annons
Annons
Annons