Annons
X
Annons
X

Regntunga skyar över aktieköp i juli

Under större delen av 1900-talet har det varit en bra affär att äga aktier under sommaren. Men 2012 kan bli ett undantag. Det är ingen aktievänlig miljö, varnar flera experter som inte rekommenderar aktier – till den som vill ha en rofylld sommar.

Molnen hopar sig inför juli månad på börsen.

Molnen hopar sig inför juli månad på börsen. Foto: AP

Talesättet ”köp till sillen och sälj till kräftorna” kan förvilla. Undersökningar visar att devisen visserligen har fungerat historiskt. Juli har under perioden 1919 till 1994 gett en genomsnittlig avkastning på 2,66 procent.

Men SvD Näringsliv har tidigare granskat utvecklingen på Stockholmsbörsen från midsommar till kräftskiveperioden mellan åren 1996 och 2009. Då lönade det sig att äga aktier under sommaren under bara 6 av de 14 undersökta åren.

Den kommande perioden, 2012, riskerar också att sälla sig till de olönsamma somrarna. Få experter rekommenderar aktieköp. I alla fall för spararen som vill ha en någorlunda lugn sommar.

Läs mer:
• Börsanalys i maj: Nervös vår i börsvärlden.

• 18 juni: Börsens uppgång utraderad efter grekiska valutgången.

Pär Magnusson, chefsanalytiker på Royal Bank of Scotland, påtalar att den här sommaren är börsen en plats med extra höga risker.

Annons
X

– Man kan göra hur många fundamentala företagsvärderingar man vill, men sanningen är den att dåliga saker händer även bra aktier i tider som präglas av riskpanik.

I slutet av förra sommaren föll börsen kraftigt, det är något som, enligt Pär Magnusson, kan uppstå igen.

– En sådan period kan vi mycket väl vara på väg in igen. Då brukar det inte vara bra att äga riskbärande tillgångar som aktier. Så det känns inte som en aktievänlig miljö de kommande månaderna.

Maria Malmqvist, privatekonom på SBAB, tror att det kommer fortsätta att vara skakigt i sommar på börserna.

– Så vill man kunna koppla av i solstolen ska man inte köpa till sillen och sälja till kräftorna. Det finns ingen anledning att ha någon brådska att kasta sig in på börsen när konjunkturen står och väger och hela valutaunionen skakar, säger hon men slår samtidigt fast att bolagsvärderingarna är låga.

– Men det ändras snabbt om bolagen börjar skruva ner sina prognoser. SKF vinstvarnade i onsdags och just SKF brukar vara en vägvisare för hela sektorn, så verkstadsbolagen skulle jag undvika nu.

Maria Malmqvist anser att risken på börsen är hög, speciellt om man är kortsiktig.

– Vill man ha aktier är det bättre att satsa på att äga dem några år och sikta in sig på konjunkturokänsliga bolag med starka kassaflöden och hög utdelning, säger hon, och tar läkemedel, spelbolag och teleoperatörer som exempel.

Men vill man vara säker på att få tillbaka pengarna ska man egentligen alltid undvika börsen, anser hon.

– Hoppa också över statsobligationer som bara ger runt en procent ränta i dag, och skippa penningmarknadsfonderna som inte heller ger mer än 1–2 procent om året. Välj ett sparkonto med hög ränta hos en bank med statlig insättningsgaranti. Du kan få 3–4 procent om året utan att ta någon risk med dina pengar, säger Maria Malmqvist.

Även Bodil Hallin, familjeekonom Ikano Bank, säger att sparkonto med insättningsgaranti är ett bra alternativ just nu. Och på frågan om man ska äga aktier i sommar svarar hon:

– Det tycker jag beror på hur mycket tid och kraft man vill lägga ner på att bevaka sina placeringar. Hur viktigt är det för dig att koppla av? Har du möjlighet att vara uppkopplad? Vad tycker familjen? Bestäm när och hur ofta du ska stämma av och förankra det med familjen, säger Bodil Hallin och räknar med hög risk på börsen närmsta tiden.

Peter Malmqvist, oberoende finansanalytiker, som ofta är positiv till aktier, anser att Stockholmsbörsen är lågt värderad i förhållande till bolagens vinstutsikter.

– Inte minst med tanke på att inflationen är på nedgång, liksom oljepriset. Problemen i södra Europa är visserligen tydliga, men det är samtidigt det som skapat de låga värderingarna, säger han.

Men är det inte för hög risk?

– Jag tycker att risken är på medelhög nivå, men om börsen kommer in i en positiv trend, som den gjorde i början av året, kommer svängningarna att gå ner relativt snabbt.

För den som däremot inte är så sugen på aktier i sommar utan vill kunna ta det lugnare men samtidigt inte gå helt lottlös rekommenderar även han sparkontot.

– Specialinlåning i en nischbank, upp till taket för bankgarantin, annars en korträntefond. Undvik obligationsfonder, säger Peter Malmqvist.

Håll koll på världens börser här

http://bors-nliv.svd.se/

Carolina Neurath

Annons
Annons
X

Molnen hopar sig inför juli månad på börsen.

Foto: AP Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X