Annons
X
Annons
X

Regnet präglade årets väder

Många anade det redan, men nu är det bekräftat av SMHI: 2012 var ett av de regnigaste åren i modern tid. Det kommer på tredje plats sedan mätningarna startade 1860.

Paraplyer - en vanlig syn under 2012.
Paraplyer - en vanlig syn under 2012. Foto: JOHAN NILSSON/SCANPIX

Ända sedan april har regnområde efter regnområde passerat över Sverige. Och under december månad har nederbörden kommit i form av snö. SMHI har sammanställt årets väder och med ett riksmedelvärde på 790 millimeter har bara 1998 och 2000 varit blötare sedan mätningarna startade 1860.

På ett antal platser är året det mest nederbördsrika som någonsin uppmätts. Boven i dramat är den usla sommaren som drog upp snittet rejält. I såväl Linköping som Västerås och Piteå sattes nederbördsrekord. I Stockholm var 2012 det tredje nederbördsrikaste året.

Medeltemperaturen var en halv grad över normalvärdet, men det gångna var ändå det näst kallaste året under 2000-talet.

Annons
X

Det som gör 2012 till ett rekordår är inte bara nederbörden i millimeter utan också att antalet dygn med nederbörd har varit ovanligt många. Allra flest dygn med nederbörd har Korsvattnet i Jämtlandsfjällen haft. Även i Linköping, Härnösand och Piteå har slagit rekord i flest nederbördsdygn sett till de senaste 50 åren.

Enligt Martin Hedberg, meteorolog på Klart.se är detta en typ av väder vi kan behöva vänja oss vid. Forskningen pekar mot att det i framtiden kommer regna mer än idag. Regområden kan komma oftare och bli intensivare. Störst är nederbördsökningen på vintern.

– Allt väder har med klimatförändringar att göra, även om det bara duggregnar ute, säger han.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Årets högsta temperatur uppmättes i Lund den 20 augusti då det var 32,1 grader. Kallast var det i Naimakka, -42,8 grader, den 6 februari. Flest soltimmar under året fick Karlskrona med 2 100, rapporterar TT.

  Det finns visserligen skrock om mer eller mindre mystiska samband mellan vädret från år till år, men enligt vetenskapen är det än så länge omöjligt att säga något om den kommande sommaren.

  – Det som hände var att ett mäktigt högtryck låg över södra Europa vilket gjorde att lågtrycken tvingades gå upp över oss, säger Lisa Frost, meteorolog vid SMHI till TT.

  Populära quizar om väder

  Vad kan du om väderprognoser? quiz.svd.se Vad kan du om väder och film? quiz.svd.se På vilket album kan du höra Sun is shining? quiz.svd.se
  Se hur vädret blir där du bor svd.se

  TT

  Annons
  Annons
  X

  Paraplyer - en vanlig syn under 2012.

  Foto: JOHAN NILSSON/SCANPIX Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X