Annons
X
Annons
X

Regnbågsfestival med mörka moln på himlen

Pridefestivalens höjdpunkt är som vanligt lördagens spektakulära parad. Men allt har inte enbart gått i sambatakt under veckan.

Stockholm Pride 2016
En incident inträffade på Kulturhuset.
En incident inträffade på Kulturhuset. Foto: Izabelle Nordfjell/TT

Stockholm lyser just nu i regnbågens alla färger. Pridefestivalen är numera ett lika väl inarbetat varumärke som regnbågsflaggan och lockar företrädelsevis hbtq-personer från hela landet. Årets tema – ”Vem bestämmer?” – har orsakat diskussioner om den sexuella maktordningen, vad som egentligen är en familj och även ifrågasatt normerna i den egna communityn.

Mycket har syftat till att synliggöra alla grupper under hbtq-paraplyet, även de som saknar en egen bokstav, som de asexuella, inter- eller pansexuella. Och samtidigt lyfta alla dem som känner sig bekväma med fler än en bokstav, med olika hudfärger och kulturella identiteter.

– Det handlar om representation av alla färger, former och funktioner, förklarar Agri Ibrahim, från intresseorganisationen Pride of Color.

Annons
X

Han exemplifierar med att det i videon till årets Pridelåt ”Kärleken är vi”, skriven av Camilla Läckberg och framförd av Evelina Olsén, enbart visas upp kärlek mellan vita människor.

– Den borde heta ”Kärleken är vit”, säger han.

Det är aldrig enkelt att ena människor. Det har också Stockholm Pride fått erfara i år. Vid en incident på Kulturhuset i onsdags visade en rasifierad queerperson upp en skylt med ett antirasistisk budskap för ett antal män som hen ansåg vara rasister. Vakterna såg till att avlägsna hbtq-personen, medan männen fick stanna i lokalen. Något som bland andra Andrés Esteche, ordförande i RFSL Stockholm reagerade starkt på.

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Säkerheten riktades mot queerpersoner som reagerat mot rasister. Detta kommer att få konsekvenser. Om inte vakterna avskedas flyttar vi all vår verksamhet härifrån, förklarade han.

  På fredagen träffades representanter för Stockholms stad och RFSL. Christian Valtersson, ordförande i Stockholm Pride, säger att man velat reda ut vad som inträffade under incidenten på onsdagen.

  – Stockholm Pride har haft en dialog med olika inblandade aktörer under gårdagen och i dag för att lyssna och samtala om hur trygga rum ytterligare kan säkerställas i framtiden, skriver han i ett sms till SvD.

  Andrés Esteche berättar om den rädsla han och andra hbtq-personer lever med. Om utsattheten och hur det känns att bli hatad. Att trakasserierna från den svenska extremhögern fortsätter och att alltsammans dessutom eskalerat efter attacken mot en gayklubb i Orlando, Florida, då 49 människor fick sätta livet till.

  – De ska inte skrämma oss och kan aldrig få oss att sluta kämpa. Och vi har bra samarbete med polis och säkerhetsvakter inför kommande programpunkter, säger han.

  På lördagen är det nämligen dags för den stora paraden, som i år har ny sträckning på grund av ombyggnationen av Slussen. Några av nykomlingarna som ska gå den 4,3 kilometer sträckan är Jenny och hennes Sofia, som för första gången visar sitt kvinnliga jag i offentligheten.

  – Jag har nyligen kommit ut som transperson och ser det här som en chans att kunna överdriva delar av mig själv för att sedan kunna vara mer bekväm i vardagen, säger Sofia.

  Annons

  En incident inträffade på Kulturhuset.

  Foto: Izabelle Nordfjell/TT Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X