Annons

Regnbågen ett israeliskt pr-vapen

MOTREAKTION. De religiösa partiernas ökade inflytande över det israeliska samhället har paradoxalt nog lett till att gayrörelsen har kunnat rida på en våg av ökad tolerans. Landets liberala inställning till homosexuella är unik i Mellanöstern och har blivit en pr-framgång.

Under strecket
Publicerad

Våren 1998 var det miljontals tv-tittare i Europa som såg när den israeliska sångerskan Dana International vann Eurovision Song Contest. Strax efter fylldes Israels gator av tusentals människor som firade och festade hela natten. En del grät glädjetårar. Dana, som tidigare gått under namnet Yaron Cohen, var före detta soldat och son till religiösa jemenitiska judar med arbetarbakgrund. Hon blev senare personligen gratulerad av premiärminister Benyamin Netanyahu och till och med kysst av den förre presidenten Moshe Katsav. Vid en opinionsundersökning angav 80 procent av israelerna att den öppet transsexuella Dana var ”en bra representant för Israel”.

En månad efter segern samlades 15000 personer i Israels första Prideparad, som gick genom Tel Aviv. Stämningen var festlig, det dansades och Dana Internationals hit ”Diva” dånade om och om igen i högtalarna. Paraden avslutades på Rabin Square i centrala Tel Aviv där ledamöter från Knesset höll tal. Män kysste män och kvinnor kysste kvinnor. Det många kände den dagen var att Israels hbt-samfund äntligen blivit en accepterad del av samhället.

Annons
Annons
Annons