Annons

Reglerad cannabis bättre än oreglerad

Fred Nyberg skriver
på Brännpunkt 14/8 att en reglering och beskattning av cannabis inte skulle lösa problematiken med svarthandel. Det är möjligt att han har delvis rätt. Det är tyvärr talande för svensk debatt att en seriös forskare inte har tagit till sig mer av den vetenskap och de praktiska exempel som stödjer en reglerad och beskattad cannabis, skriver Sofia Arkestål, Caspian Rehbinder och Estrid Faust, Centerpartiet, i en replik.

Under strecket
Publicerad

Det är helt sant som Nyberg skriver att en stor del av USA har tillåtit medicinsk marijuana, samt att två delstater har reglerat och beskattat det för vuxna människor. I flera delstater, som exempelvis Oregon och Hawaii, förs det politiska diskussioner om att reglera och beskatta cannabis. Att ge vuxna medborgare ett lagligt alternativ till farlig och samhälleligt dyr alkohol och tobak, samtidigt som man kan få in mer skattepengar, blir alltmer populärt. Den danska politiker som också vill genomföra reglering och beskattning är ingen mindre än Frank Jensen, överborgmästare i Köpenhamn, vice ordförande för danska Socialdemokraterna och före detta justitieminister.

Nyberg redogör förtjänstfullt för flera av argumenten för att reglera och beskatta cannabis – det är en pågående trend i en omvärld som alltmer börjar förstå att kriget mot droger inte bara har förlorats, utan också har skapat lidande för alltför många. Inte bara i Danmark börjar man att förstå detta, utan uppvaknandet är världsomspännande. Listan på politiker och tänkare som vill avsluta kriget mot droger kan göras lång och inkluderar bland andra Bill Clinton, Kofi Annan, Thorvald Stoltenberg och flera latinamerikanska ex-presidenter.

Annons
Annons
Annons