Annons

”Reglera inte sönder tjänstepensionen”

Finansmarknadsminister Per Bolund (MP) har föreslagit en ny reglering för tjänstepensionsföretag.
Finansmarknadsminister Per Bolund (MP) har föreslagit en ny reglering för tjänstepensionsföretag. Foto: Lars Pehrson

Alltför långtgående politiska förslag riskerar att kraftigt försämra den välfungerande tjänstepensionen för drygt två miljoner tjänstemän och 35 000 arbetsgivare, helt i onödan. Förslagen underminerar den svenska modellen och bör göras om i grunden, skriver Ingvar Backle, Svenskt Näringsliv, och Dan Wallberg, PTK.

Under strecket
Publicerad

Dan Wallberg och Ingvar Backle.

Foto: Juliana Wiklund, Ernst HenryBild 1 av 1

Alltför ofta kommer larmrapporter om att det svenska pensionssystemet inte fungerar. Det gäller inte tjänstepensionen. Tvärtom är den kollektivavtalade tjänstepensionen ITP en tjänstepension i toppklass, ett resultat av många års samarbete mellan fack och arbetsgivare.

Nu finns ett förslag från finansmarknadsminister Per Bolund (MP) om en ny reglering för tjänstepensionsföretag. Det svenska lagförslaget innehåller bland annat kapitalkrav, trots att det inte finns några kapitaltäckningsregler i EU:s nya tjänstepensionsdirektiv, Iorp2. Resultatet av förslaget skulle bli att det blir mer ekonomiskt fördelaktigt att placera tjänstepensionskapital i ett annat EU-land som inte har den kostsamma överregleringen, vilket skulle sänka konkurrenskraften hos svenska tjänstepensionsföretag.

Annons
Annons
Annons