Annons

Regler för vattenuttag praktiskt svårt

Att införa generella regler som begränsar vattenuttag är inte möjligt i dagsläget, visar Havs- och vattenmyndighetens utredning. Arkivbild.
Att införa generella regler som begränsar vattenuttag är inte möjligt i dagsläget, visar Havs- och vattenmyndighetens utredning. Arkivbild. Foto: Vidar Ruud/NTB/TT

Vattenbristen har ställt till stora problem i delar av landet under de senaste åren. Men att införa generella regler som begränsar vattenuttag är inte möjligt i dagsläget, anser Havs- och vattenmyndigheten.

Under strecket
TT
Publicerad

Anledningen är att det saknas praktiska förutsättningar att ransonera vatten mellan olika nyttjare på ett trovärdigt sätt, enligt myndighetens utredning som gjorts på uppdrag av regeringen.

Kunskapen om uttag av vatten beskrivs som bristfällig. Många vattenuttag är undantagna krav på tillstånd eller anmälan. Därför är det svårt att uppskatta hur mycket vatten som skulle kunnas sparas genom begränsningsregler och att kontrollera om reglerna följs, enligt Havs- och vattenmyndigheten, som på uppdrag av regeringen undersökt om det finns behov för nya regler för vattenuttag vid vattenbrist.

Annons
Annons
Annons