Annons

”Regler för blodgivare är diskriminerande”

Philip Botström, SSU:s förbundsordförande.
Philip Botström, SSU:s förbundsordförande. Foto: Pontus Orre/Aftonbladet/TT

Socialstyrelsen måste sluta diskriminera män som har sex med män som blodgivare. Könet på ens partner kan aldrig vara ett riskbeteende – det relevanta är att istället bedöma varje individs riskbeteende. Det skriver företrädare för SSU.

Under strecket
Publicerad

På flera håll runtom i Sverige och i samtliga storstadsregioner råder det idag akut blodbrist. Samtidigt förvägras många att ge blod på grund av Socialstyrelsens föråldrade och diskriminerande blodgivningsregler. Idag måste friska män som har sex med män leva i celibat under minst ett år för att kunna lämna blod. Det spelar ingen roll om man lever i en monogam relation och exempelvis varit gifta i 20 år. Det här är både diskriminerande och ett slöseri med friskt och värdefullt blod som skulle kunna rädda liv.

Idag baseras Socialstyrelsens blodgivningsregler på så kallade riskgrupper och inte på faktiskt sexuellt risktagande. Det är bakvänt. Det logiska vore att alla blodgivare bedöms individuellt utifrån sitt faktiska sexuella risktagande, och inte efter sexuell preferens och fördomar som är fallet idag. Könet på ens partner kan aldrig vara ett riskbeteende, det relevanta är varje individs riskbeteende. Därför borde alla som vill ge blod få möjlighet att screenas utifrån individuellt risktagande. Det skulle både öka patientsäkerheten och minska den akuta blodbristen i Sverige.

Annons
Annons
Annons