Annons

”Registrera ålder hos ensamkommande som oklar”

Det krävs omedelbara åtgärder för att hantera den stora gruppen asylsökande som hävdar att de är under 18 år. Eftersom myndigheter i nuläget inte klarar att göra ålders­bestämningar bör de registreras med oklar ålder. Det skriver SD-politikerna Markus Wiechel och Jennie Åfeldt.

Publicerad

Uppdrag Granskning i SVT 31/8 har visat med all tydlighet att svenska rättsstaten befinner sig i förfall. Det är inte acceptabelt när våldtäktsmän går fria därför att det inte finns ett fungerande system för medicinska åldersbedömningar för påstått underåriga asylsökande. Migrationsverkets ledning kände till problemet i åratal utan att göra några nämnvärda framsteg. Tvärtom har man upphört med medicinska ålderskontroller helt ifjol. Som en direkt konsekvens fick Sverige 2015 ta emot ett historiskt högt antal personer utan id-handlingar som påstår sig vara under 18 år.

Samtidigt uppmanar regeringen gång på gång Migrationsverket, Socialstyrelsen och Rättsmedicinalverket att skapa fungerande ålderskontroller ”så fort som möjligt”. Det senaste beskedet blev dock att systemet inte kommer att fungera ”i full skala” förrän 2017. Det bör nämnas att fokus i det framtida systemet ligger på en hittills obeprövad metod med magnetkameraröntgen som kritiseras hårt av flera erfarna läkare som ovetenskaplig. Istället för den internationellt erkända metoden med tand- och handledsröntgen satsar svenska myndigheter nu på en pilotstudie i magnetkameraröntgen – en studie som kommer att ta åratal.

Markus Wiechel och Jennie Åfeldt

Foto: Riksdagen Bild 1 av 2
Foto: Jessica Gow/TT Bild 2 av 2
Annons
Annons
Annons
Annons